Delhi Judiciary Prelims 2008

Delhi Judiciary (DJS) Prelims200873 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (63 more in the full paper.)

Sample questions from Delhi Judiciary Prelims 2008

The first 10 questions of this Delhi Judiciary (DJS) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Who was the first chairman of NHRC (National Human Rights Commission)

    • A. Justice B.N. Khare
    • B. Justice P.N. Bhagwati
    • C. Justice R. Mishra
    • D. Justice Beg
    Reveal answer

    Answer: C — Justice R. Mishra

  2. Q2. How many seat in Madhya Pradesh

    • A. 2
    • B. 3
    • C. 1
    • D. 4
    Reveal answer

    Answer: B — 3

  3. Q3. What is the maximum pecuniary jurisdiction of State Forum under the Consumer Protection Act

    • A. upto 20 lakh
    • B. upto 50 lakh
    • C. upto 5 lakh
    • D. upto 1 crore
    Reveal answer

    Answer: D — upto 1 crore

  4. Q4. Which of following decides the dispute of election of the president?

    • A. Only H.C.
    • B. Only S.C.
    • C. Both (A) & (B)
    • D. None
    Reveal answer

    Answer: B — Only S.C.

  5. Q5. Who actually can get maintenance under Section 125 of the Cr.P.C.

    • A. Wife who refuses to live with her husband
    • B. Wife living separetly with mutual consent
    • C. Wife employed in government department
    • D. Divorced wife unable to maintain herself
    Reveal answer

    Answer: D — Divorced wife unable to maintain herself

  6. Q6. What is age of juvenile in juvenile justice (care and protection) Act

    • A. 18 years
    • B. 19 years
    • C. 20 years
    • D. 21 years
    Reveal answer

    Answer: A — 18 years

  7. Q7. Count imposed death sentence, certified copy of such judgement to death convict

    • A. Will be given when he desires
    • B. Will be given only on application
    • C. Will be given free of cost immediately whether or not he applies for
    • D. Will not be given in any case
    Reveal answer

    Answer: C — Will be given free of cost immediately whether or not he applies for

  8. Q8. What kind of Punishment provided under contempt of Court Act.

    • A. Only Civil
    • B. Criminal
    • C. Both (A) & (B)
    • D. None of these
    Reveal answer

    Answer: C — Both (A) & (B)

  9. Q9. Within how many days the court can take cognizance of Dishonour of a cheque

    • A. Within 1 month from cause of action
    • B. Within 60 days
    • C. Within 15 days
    • D. Any time
    Reveal answer

    Answer: A — Within 1 month from cause of action

  10. Q10. Who will inquire the suicidal death of woman within seven years of marriage

    • A. Only judicial magistrate investigate
    • B. Only Police
    • C. Executive Magistrate
    • D. Both (A) & (C)
    Reveal answer

    Answer: D — Both (A) & (C)

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.