Delhi Judiciary Prelims 2011
You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (190 more in the full paper.)
Sample questions from Delhi Judiciary Prelims 2011
The first 10 questions of this Delhi Judiciary (DJS) Prelims paper, with answers and explanations.
Q1. Who has been appointed as the Chairman designate of Tata Sons Ltd.?
- A. Ratan Tata
- B. Cyrus Broacha
- C. Sunil Mittal
- D. Cyrus P. Mistry
Reveal answer
Answer: D — Cyrus P. Mistry
Q2. Which of the following is not an eligibility criterion for election as President of India?
- A. Should be citizen of India
- B. Should be at least 35 years of age
- C. Should be qualified for election to the House of the People
- D. He should be elected as a member of the House of the People
Reveal answer
Answer: D — He should be elected as a member of the House of the People
Q3. Who is the current Speaker of the Lok Sabha?
- A. Meira Kumar
- B. Somnath Chatterjee
- C. Najma Heptullah
- D. P. A. Sangma
Reveal answer
Answer: A — Meira Kumar
Q4. Who is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha?
- A. Vice President of India
- B. President of India
- C. Home Minister of India
- D. Prime Minister of India
Reveal answer
Answer: A — Vice President of India
Q5. Which one of the following thinkers called jurisprudence as "Philosophy of Positive Law"?
- A. Salmond
- B. H. L. A. Hart
- C. Roscoe Pound
- D. John Austin
Reveal answer
Answer: D — John Austin
Q6. Fundamental Rights are contained in which part of the Constitution of India?
- A. Part II
- B. Part III
- C. Part IV
- D. Part V
Reveal answer
Answer: B — Part III
Q7. The term of office of the President of India is:
- A. 5 years from date of his election
- B. 5 years from date of his entering upon his office
- C. 7 years from date of his election
- D. 7 years from date of his entering upon his office
Reveal answer
Answer: B — 5 years from date of his entering upon his office
Q8. Which of the following is not a Presidency Court?
- A. Bombay High Court
- B. Calcutta High Court
- C. Madras High Court
- D. Jabalpur High Court
Reveal answer
Answer: D — Jabalpur High Court
Q9. Who is the current Solicitor General of India?
- A. R. F. Nariman
- B. F. N. Nariman
- C. G. Vahanvati
- D. G. Subramanian
Reveal answer
Answer: A — R. F. Nariman
Q10. "Communist Manifesto" was authored by:
- A. Jeremy Bentham and Karl Marx
- B. L. Kant and Friedrich Engels
- C. Joseph Stalin and Vladimir Lenin
- D. Karl Marx and Friedrich Engels
Reveal answer
Answer: D — Karl Marx and Friedrich Engels
Want the full paper? Create a free account or see premium plans.