Delhi Judiciary Prelims 2015

Delhi Judiciary (DJS) Prelims2015200 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (190 more in the full paper.)

Sample questions from Delhi Judiciary Prelims 2015

The first 10 questions of this Delhi Judiciary (DJS) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Match List - I with List - II and select the correct answer using the code given below the list. List-I: (a) Dowry death (b) House breaking (c) Assault (d) Wrongful confinement List-II: 1. Section 340 IPC 2. Section 351 IPC 3. Section 304 B IPC 4. Section 445 IPC

    • A. IV, III, II, I
    • B. III, IV, I, II
    • C. III, IV, II, I
    • D. I, II, III, IV
    Reveal answer

    Answer: C — III, IV, II, I

  2. Q2. Some provisions of the IPC have been amended by the -

    • A. Administrative Tribunals Act, 1985
    • B. Arbitration and Conciliation Act, 1996
    • C. Information Technology Act, 2000
    • D. None of these
    Reveal answer

    Answer: C — Information Technology Act, 2000

  3. Q3. Section 76 of IPC provides that nothing is an offence, which is done by a person who is or who by reason of-

    • A. Mistake of law in good faith believes himself to be bound by law to do it
    • B. Mistake of fact in good faith believes himself to be found by law to do it
    • C. Mistake of fact believes himself to be bound by morals to do it
    • D. All thess
    Reveal answer

    Answer: B — Mistake of fact in good faith believes himself to be found by law to do it

  4. Q4. 'X' and 'Y' go to murder 'Z'. 'X' stood on guard with a spear in hand but did not hit 'Z' at all. 'Y' killed 'Z'.

    • A. Only 'Y' is liable for murder of 'Z'
    • B. 'X' and 'Y' both are liable for murder of 'Z'
    • C. 'X' is not liable as he did not reform over act
    • D. both (a) and (c)
    Reveal answer

    Answer: B — 'X' and 'Y' both are liable for murder of 'Z'

  5. Q5. Under which provision of the Indian Evidence Act is expert opinion relevant?

    • A. Section 41
    • B. Section 43
    • C. Section 44
    • D. Section 45
    Reveal answer

    Answer: D — Section 45

  6. Q6. Which of the following statements is wrong:

    • A. oath may be administered to an accused before her examination under Section 313 Cr.PC
    • B. Accused can refuse to answer any question when he is examined under Section 313 Cr. PC
    • C. Accused can be put any question by the court at any stage of the trial
    • D. Evidence which incriminates the accused has to be put to him or her by the court
    Reveal answer

    Answer: A — oath may be administered to an accused before her examination under Section 313 Cr.PC

  7. Q7. Which among the following statements is incorrect:

    • A. A death sentence imposed by a Sessions Court is subject to confirmation by the High Court
    • B. A death sentence imposed by a Sessions Court can be confirmed by the High Court only when a Bench consisting of two judges or more hears the case
    • C. No confirmation of a death sentence imposed by the Sessions Court can be made before the expiry of the perios for preferring the appeal
    • D. The High Court cannot acquit the convict while considering the case for confirmation, unless he prefers an appeal
    Reveal answer

    Answer: D — The High Court cannot acquit the convict while considering the case for confirmation, unless he prefers an appeal

  8. Q8. In a summons case, at the time of appearance of the accused before the Magistrate, it is unnecessary to:

    • A. To state the particulars of the offence of which he is accused
    • B. Frame a formal charge
    • C. Ask him whether he pleads guilty
    • D. Ask him whether he has any defence to make
    Reveal answer

    Answer: B — Frame a formal charge

  9. Q9. When does a trial commence in warrant cases instituted on police report?

    • A. With issuance of process against accused
    • B. With submission of police report
    • C. On framing of formal charge by court
    • D. On the appearance of the accused pursuant to process issued by court
    Reveal answer

    Answer: D — On the appearance of the accused pursuant to process issued by court

  10. Q10. Which Supreme Court discusses the law relating to narco-analysis, from amongst the following decided cases:

    • A. Ram Reddy Vs. State of Maharashtra
    • B. Selvi Vs. State of Karnataka
    • C. State of Bombay Vs. Kathi Kalu Oghad
    • D. Sharda Vs. Dharmpal
    Reveal answer

    Answer: B — Selvi Vs. State of Karnataka

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.