Delhi Judiciary Prelims 2017
You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (190 more in the full paper.)
Sample questions from Delhi Judiciary Prelims 2017
The first 10 questions of this Delhi Judiciary (DJS) Prelims paper, with answers and explanations.
Q1. Which of the following acts constitute the commissioning of theft:
- A. 'C' finds a necklace in the bedroom of 'D', and 'C' retains that necklace.
- B. 'C' finds the necklace of 'D' on the road and keeps it.
- C. 'C' buys necklace from 'E' and subsequently learns that 'E' had stolen it from 'D'.
- D. 'C' is given the necklace by 'D' for safekeeping, but 'C' wears the necklace and drops and looses it.
Reveal answer
Answer: A — 'C' finds a necklace in the bedroom of 'D', and 'C' retains that necklace.
Q2. A private person:
- A. cannot arrest an accused.
- B. can arrest any person who in his presence commits a non-bailable and cognizable offence in the absence of a police officer.
- C. can arrest a person if he sees him running away from the crime spot where an offence has been committed.
- D. can arrest any person suspected of committing an offence.
Reveal answer
Answer: B — can arrest any person who in his presence commits a non-bailable and cognizable offence in the absence of a police officer.
Q3. Every police officer on making arrest has to forthwith give information regarding such arrest and the place from where the person was arrested:
- A. to the Magistrate of the area.
- B. to the complainant/victim.
- C. to the friend, relative or such other person disclosed or nominated by the arrested person.
- D. it is not necessary to inform anyone but the person arrested must be informed about the grounds of arrest.
Reveal answer
Answer: C — to the friend, relative or such other person disclosed or nominated by the arrested person.
Q4. The 'right of audience' under the Indian Constitution given to the Attorney General of India in the performance of his/her duties is the right relating to:
- A. appearance in courts.
- B. appearance before the House of Parliament.
- C. appearance before the cabinet for legal issues.
- D. appearance before the President of India.
Reveal answer
Answer: A — appearance in courts.
Q5. Etymologically the word "Ombudsman" means:
- A. Arbitrator.
- B. Regulator.
- C. Representative.
- D. Head of the organization.
Reveal answer
Answer: C — Representative.
Q6. In International Law, the term "erga omnes" obligation refers to:
- A. obligations that States have towards the international community as a whole.
- B. obligations that International Organizations have towards each other.
- C. obligations that a State has with regard to its people.
- D. obligations that a State has towards an enemy state.
Reveal answer
Answer: A — obligations that States have towards the international community as a whole.
Q7. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists: List I: I - Alternative dispute resolution II - Right to education III - Right against self incrimination IV - Solitary confinement List II: A. Unni Krishnan's case B. Afcons Infrastructure Ltd.'s case C. Sunil Batra's case D. Nandini Satpathy's case
- A. I-B, II-D, III-A, IV-C
- B. I-B, II-D, III-C, IV-A
- C. I-D, II-B, III-C, IV-A
- D. I-B, II-A, III-D, IV-C
Reveal answer
Answer: A — I-B, II-D, III-A, IV-C
Q8. The maxim 'de minimis non curat lex' is the foundation of which general exception under Chapter IV of the Indian Penal Code?
- A. act causing slight harm.
- B. act of child under seven years of age.
- C. act of child above seven and under twelve of immature understanding.
- D. accident in doing a lawful act.
Reveal answer
Answer: A — act causing slight harm.
Q9. The defence of intoxication is not available:
- A. where the person is incapable of knowing the nature of the act.
- B. where the intoxication is voluntary.
- C. where the person is incapable of knowing that what he is doing is wrong.
- D. where the person is incapable of knowing that what he is doing is contrary to law.
Reveal answer
Answer: B — where the intoxication is voluntary.
Q10. 'A' who is abducted by 'B', is forced by the threat of instant death by 'B' who is heavily armed to use his (A's) skills as a smith to force open the door of a house in order to enable 'B' to commit robbery. 'A' has committed:
- A. housebreaking.
- B. housetrespass.
- C. robbery.
- D. no offence.
Reveal answer
Answer: D — no offence.
Want the full paper? Create a free account or see premium plans.