Delhi Judiciary Prelims 2018

Delhi Judiciary (DJS) Prelims2018200 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (190 more in the full paper.)

Sample questions from Delhi Judiciary Prelims 2018

The first 10 questions of this Delhi Judiciary (DJS) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Which of the following acts constitute the commissioning of theft?

    • A. 'C finds a necklace in the bedroom of 'D', and C retains that necklace
    • B. 'C finds the necklace of 'D' on the road and keeps it
    • C. 'C buys necklace from E and subsequently learns that 'E' had stolen it from ''
    • D. C is given the necklace by 'D' for safekeeping, but C wears the necklace and drops and loses it.
    Reveal answer

    Answer: A — 'C finds a necklace in the bedroom of 'D', and C retains that necklace

  2. Q2. A private person:

    • A. Cannot arrest an accused
    • B. Can arrest any person who in his presence commits a non-bailable and cognizable offence in the absence of police officer
    • C. Can arrest a person if he sees him running away from the crime spot where an offence has been committed
    • D. Can arrest any person suspected of committing an offence
    Reveal answer

    Answer: B — Can arrest any person who in his presence commits a non-bailable and cognizable offence in the absence of police officer

  3. Q3. Every police officer on making arrest has to forthwith give information regarding such arrest and the place from where the person was arrested:

    • A. To the Magistrate of the area
    • B. To the complainant/victim
    • C. To the friend, relative or such other person disclosed or nominated by the arrested person
    • D. It is not necessary to inform anyone but the person arrested must be informed about the grounds of arrest
    Reveal answer

    Answer: C — To the friend, relative or such other person disclosed or nominated by the arrested person

  4. Q4. The right of audience' under the Indian Constitution given to the Attorney General of India in the performance of his/her duties is the right relating to:

    • A. Appearance in courts
    • B. Appearance before the House of Parliament
    • C. Appearance before the cabinet for legal issues
    • D. Appearance before the President of India
    Reveal answer

    Answer: A — Appearance in courts

  5. Q5. Etymologically the word "Ombudsman" means:

    • A. Arbitrator
    • B. Regulator
    • C. Representative
    • D. Head of the organization
    Reveal answer

    Answer: C — Representative

  6. Q6. In International Law, the term "erga omnes" obligation refers to:

    • A. Obligations that State have towards the international community as a whole
    • B. Obligations that International Organizations have towards each other
    • C. Obligations that a State has with regard to its people
    • D. Obligations that a State has towards an enemy state
    Reveal answer

    Answer: A — Obligations that State have towards the international community as a whole

  7. Q7. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

    • A. I-B. II D.III-A, IV-C
    • B. B.II-D.III CIVA
    • C. 1-D, II-B, III-C. IV-A
    • D. 1-8, 11-AIII-D, IV-C
    Reveal answer

    Answer: D — 1-8, 11-AIII-D, IV-C

  8. Q8. The maxim de minimis non curat lex is the foundation of which general exception under Chapter IV of the Indian Penal Code?

    • A. Act causing slight harm
    • B. Act of child under seven years of age
    • C. Act of child above seven and twelve of immature understanding
    • D. Accident in doing a lawful act
    Reveal answer

    Answer: A — Act causing slight harm

  9. Q9. The defence of intoxication is not available:

    • A. Where the person is incapable of knowing the nature of the act
    • B. Where the intoxication is voluntary
    • C. Where the person is incapable of knowing that what he is doing is wrong
    • D. Where the person is incapable of knowing that what he is doing is contrary to law
    Reveal answer

    Answer: B — Where the intoxication is voluntary

  10. Q10. 'A' who is abducted by 'Bis forced by the threat of instant death by 'B who is heavily armed to use his (A's) skills as a smith to force open the door of a house in order to enable 'B' to commit robbery. Ahas committed:

    • A. House Breaking
    • B. House Trespass
    • C. Robbery
    • D. No offence
    Reveal answer

    Answer: D — No offence

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.