Delhi Judiciary Prelims 2022
You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (190 more in the full paper.)
Sample questions from Delhi Judiciary Prelims 2022
The first 10 questions of this Delhi Judiciary (DJS) Prelims paper, with answers and explanations.
Q1. Which of the following statement is correct?
- A. The provisions contained in the Code regulate the investigation, inquiry or trial only in relation to Indian Penal Code.
- B. The provisions contained in the Code regulate the investigation, inquiry or trial in relation to only special offences.
- C. The provisions contained in the Code regulate the investigation, inquiry or trial in relation to offences under laws other than Indian Penal Code subject to the provisions of such other enactment.
- D. All of the above
Reveal answer
Answer: D — All of the above
Q2. A Metropolitan Magistrate is subordinate to the Chief Metropolitan Magistrate of the Metropolitan Area but an Additional Chief Metropolitan Magistrate appointed in same area may not be subject to such subordination, though both are subject to general control of the Sessions Judge of the same session division.
- A. The above statement is correct.
- B. The above statement is correct but subject to order that may be passed by the High Court defining the extent of subordination, if any, of the Additional Chief Metropolitan Magistrate.
- C. Both (1) and (2) are incorrect.
- D. Both (1) and (2) are correct.
Reveal answer
Answer: D — Both (1) and (2) are correct.
Q3. When after hearing the evidence for prosecution and the accused in a trial on charge for five offences each punishable with imprisonment that may extend to three years, the Additional Chief Metropolitan Magistrate is of the opinion that the accused is guilty, he may -
- A. pass a judgment of conviction and sentence him to terms of imprisonment on each count directing it to run consecutively but such that the aggregate punishment does not exceed fourteen years of imprisonment.
- B. pronounce the judgment of conviction and then submit the case to Court of Session if he is of the opinion that the case merits punishment more severe than he is empowered to inflict.
- C. Both (1) and (2) are correct
- D. Both (1) and (2) are incorrect
Reveal answer
Answer: B — pronounce the judgment of conviction and then submit the case to Court of Session if he is of the opinion that the case merits punishment more severe than he is empowered to inflict.
Q4. It is lawful to use reasonable force necessary to compel a person arrested on charge of committing an offence to facilitate a lab technician of a private clinic of a registered medical practitioner to gather sample of his sweat when there are reasonable grounds for believing that the examination of the same will afford evidence as to commission of an offence
- A. Provided that it is so done at the request of a police officer not below the rank of a Sub-inspector and in good faith in the aid and under direction of the registered medical practitioner.
- B. Provided that it can be so done as in (1) above in case the offence alleged to have been committed is rape or attempt to rape only in the absence of a medical practitioner employed in a hospital run by the Government or a local authority within the radius of sixteen kilometres from the place where the offence is stated to have been committed.
- C. Both (1) and (2) are correct
- D. Both (1) and (2) are incorrect
Reveal answer
Answer: C — Both (1) and (2) are correct
Q5. A person arrested on charge of committing an offence may be directed by the jurisdictional court, on the request of the Officer in charge of the concerned police station, to undergo Test identification by any person who may have witnessed the acts constituting the offence and may be privy to the identity of the perpetrator -
- A. In such manner as court deems fit,
- B. Under supervision of the judicial magistrate if the person identifying the person arrested is mentally or physically disabled
- C. The identification proceedings shall be mandatorily videographed if the person identifying the person arrested is mentally or physically disabled.
- D. All the above statements are correct.
Reveal answer
Answer: D — All the above statements are correct.
Q6. In order to arrest a person from within an apartment which the person to be arrested is reasonably believed to have entered, the police officer having the authority to so arrest, may -
- A. demand a person residing in the apartment to afford free ingress thereto and all reasonable facilities for search by such police officer.
- B. Without recourse to (1), break open any outer or inner door of such apartment to effect entrance therein at any stage in any circumstances to prevent escape.
- C. Both (1) and (2) are correct
- D. Both (1) and (2) are incorrect
Reveal answer
Answer: C — Both (1) and (2) are correct
Q7. A person accused of the offence of driving a motor vehicle on a public way so rashly or negligently as to endanger human life jumps bail and is reasonably believed to be concealing himself so that the warrant of his arrest issued by the court cannot be executed may, after thirty days of issuance and publication in accordance with law of a proclamation requiring him to appear at the specified place and time, be -
- A. Pronounced a proclaimed offender/person if he does not appear at the specified place and time.
- B. So pronounced as in (1) above if as a result of such rash or negligent driving death of a human being not amounting to culpable homicide has been caused.
- C. So pronounced as in (1) above if as a result of such rash or negligent driving a human being has suffered grievous hurt.
- D. All the above statements are incorrect.
Reveal answer
Answer: A — Pronounced a proclaimed offender/person if he does not appear at the specified place and time.
Q8. A criminal court issuing a proclamation requiring a person to appear at a specified time and place on basis of reasons to believe that he is absconding or concealing himself so that a warrant of arrest issued against him cannot be executed may simultaneously order the attachment of any property belonging to such person if it is satisfied that the person is about to 1. dispose of the whole or part of his property; 2. remove the whole or part of his property from the local jurisdiction of the court.
- A. Both conditions (i) and (ii) mentioned above must co-exist.
- B. Either condition (i) or (ii) mentioned above must exist.
- C. Neither condition (i) nor (ii) mentioned above need exist.
- D. None of the above
Reveal answer
Answer: B — Either condition (i) or (ii) mentioned above must exist.
Q9. L, the landlord in respect of a one-room house let out by him in favour of T was prosecuted on the charge of house trespass and physical assault and causing simple hurt to T and has been convicted for the criminal offences, it being also proved to the satisfaction of the Metropolitan Magistrate that by use of such force T was dispossessed of the tenanted property. Is it permissible for the trial court to order restoration of possession to T?
- A. Yes, but not more than one month after the date of conviction.
- B. Yes, but without prejudice to right or interest of the person in possession as may be established in a civil suit.
- C. Both (1) and (2) are correct
- D. Both (1) and (2) are incorrect
Reveal answer
Answer: B — Yes, but without prejudice to right or interest of the person in possession as may be established in a civil suit.
Q10. A vagabond and homeless boy aged 12 years is found running in the street pushing away a cart full of bananas and upon being questioned by the police officer in-charge of the sub-division is unable to satisfactorily account for the same. There has been no report of theft but the police officer has reasons to suspect that the same is stolen property.
- A. The police officer may seize the above-said property.
- B. The police officer having seized the above-said property may with approval of the Superintendent of Police sell by auction the bananas, if their value is less than five hundred rupees, and report to the magistrate who may place the sale proceeds at the disposal of the State if rightful claimant is not found within six months.
- C. Both (1) and (2) are correct
- D. Both (1) and (2) are incorrect
Reveal answer
Answer: C — Both (1) and (2) are correct
Want the full paper? Create a free account or see premium plans.