Delhi Hjs Prelims 2025
You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (140 more in the full paper.)
Sample questions from Delhi Hjs Prelims 2025
The first 10 questions of this Delhi Judiciary (DJS) Prelims paper, with answers and explanations.
Q1. A makes part payment of debt due to B. It can be used to seek extension of period of limitation only where
- A. (1) It is made before the expiration of the prescribed period for limitation
- B. (2) It is of at least the principal amount due
- C. (3) It is made any time before filing of the suit
- D. (4) None of the above
Reveal answer
Answer: A — (1) It is made before the expiration of the prescribed period for limitation
Q2. Limitation period prescribed under residuary Article 58 of the Limitation Act, 1963, governing all those suits for declaration which are not specifically governed by any other Articles in the Limitation Act, is
- A. (1) 5 years from the date of cause of action
- B. (2) 7 years from the date of cause of action
- C. (3) 2 years from the date of cause of action
- D. (4) None of the above
Reveal answer
Answer: C — (3) 2 years from the date of cause of action
Q3. Under section 5 of the Limitation Act, 1963, delay in instituting which of the following proceedings maybe condoned?
- A. (1) Suits
- B. (2) Appeals
- C. (3) Counter claim
- D. (4) All of the above
Reveal answer
Answer: D — (4) All of the above
Q4. Limitation period to set aside an ex-parte decree from the date of the decree, or where the summons or notice was not duly served, from the date when the applicant had knowledge of the decree, is
- A. (1) 90 days
- B. (2) 30 days
- C. (3) 60 days
- D. (4) 3 years
Reveal answer
Answer: A — (1) 90 days
Q5. Subject to contract between the partners, which of the following is not an entitlement of partners under Indian Partnership Act, 1932?
- A. (1) To share equally in the profits earned
- B. (2) To contribute equally to the losses sustained by the firm
- C. (3) To receive remuneration for taking part in the conduct of the business
- D. (4) To receive interest at the rate of six per cent per annum on any payment made for the purpose of firm business, beyond the amount of capital he has agreed to subscribe
Reveal answer
Answer: C — (3) To receive remuneration for taking part in the conduct of the business
Q6. Out of the following situations, when is a firm not required to be dissolved by the Court, at the suit of a partner, under Section 44 of Indian Partnership Act, 1932?
- A. (1) That a partner has become of unsound mind
- B. (2) That a partner, other than the partner suing, has become in any way permanently incapable of performing his duties as partner
- C. (3) That the business of the firm cannot be carried on save at a loss
- D. (4) That a partner has died
Reveal answer
Answer: D — (4) That a partner has died
Q7. Hindu Succession Act, 1956 does not apply to:-
- A. (1) a Lingayat
- B. (2) an illegitimate child born to Hindu Parents
- C. (3) a legitimate child, whose mother is Hindu and father is Christian, brought up as Christian
- D. (4) a person who is convert to Sikh religion
Reveal answer
Answer: C — (3) a legitimate child, whose mother is Hindu and father is Christian, brought up as Christian
Q8. Which landmark judgment of Supreme Court lays down following propositions of law:- 'The provisions contained in substituted Section 6 of the Hindu Succession Act, 1956, confer status of coparcener on the daughter born before or after the amendment in the same manner as son with same rights and liabilities. The rights can be claimed by the daughter born earlier with effect from 9-9-2005 with savings as provided in Section 6(1) as to the disposition or alienation, partition or testamentary disposition which had taken place before the 20th day of December, 2004. Since the right in coparcenary is by birth, it is not necessary that father coparcener should be living as on 9-9-2005.'
- A. (1) Vineeta Sharma v. Rakesh Sharma (2020) 9 SCC 1 (Decision Date 11.08.2020)
- B. (2) Prakash v. Phulavati, (2016) 2 SCC 36 (Decision Date 30.11.2015)
- C. (3) Mangammal v. T.B. Raju, (2018) 15 SCC 662 (Decision Date 19.04.2018)
- D. (4) Danamma and Edathil Krishnan v. Kattukandi Edathil Valsan, (2022) 16 SCC 71 (Decision date 13.06.2022)
Reveal answer
Answer: D — (4) Danamma and Edathil Krishnan v. Kattukandi Edathil Valsan, (2022) 16 SCC 71 (Decision date 13.06.2022)
Q9. Section 29 of Hindu Succession Act prescribes that if an intestate has left no heir qualified to succeed to his or her property in accordance with the provisions of this Act, such property shall devolve on the Government; and the Government shall take the property subject to all the obligations and liabilities to which an heir would have been subject. The above said principle is based on which of the following?
- A. (1) Doctrine of Codicil
- B. (2) Doctrine of Escheat
- C. (3) Doctrine of Revival
- D. (4) Doctrine of Eclipse
Reveal answer
Answer: B — (2) Doctrine of Escheat
Q10. Under which provision of Specific Relief Act, 1963, injunction shall not be granted by a Court in a suit, involving a contract relating to an infrastructure project specified in the schedule, where granting injunction would cause impediment or delay in the progress or completion of such infrastructure project?
- A. (1) Section 19
- B. (2) Section 20
- C. (3) Section 20A
- D. (4) Section 20B
Reveal answer
Answer: D — (4) Section 20B
Want the full paper? Create a free account or see premium plans.