HRY PRELIMS 2010 Set A
You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (115 more in the full paper.)
Sample questions from HRY PRELIMS 2010 Set A
The first 10 questions of this Haryana Judiciary (HCS-JB) Prelims paper, with answers and explanations.
Q1. The meaning of "Audi alteram Partem" is
- A. Rights are associated with the duties
- B. Everybody has a right to defend himself
- C. Everybody should be given a reasonable opportunity to defend himself
- D. None of the above
Reveal answer
Answer: C — Everybody should be given a reasonable opportunity to defend himself
"Audi Alteram Partem" means right to be heard. It is a rule of natural justice which provides that nobody should be condemned or convicted unheard.
Q2. In law, a man is presumed to be dead if he is not heard of as alive for
- A. 4 years
- B. 7 years
- C. 10 years
- D. 15 years
Reveal answer
Answer: B — 7 years
Section 108 of Indian Evidence Act 1872. If a person is unheard for the last 7 years by those who would naturally have heard of him if he were alive, he shall be presumed dead.
Q3. A sentence of death by a lower court
- A. must be confirmed by High Court
- B. must be confirmed by Supreme Court
- C. must be confirmed by President
- D. is operational if no appeal is made to High Courts
Reveal answer
Answer: A — must be confirmed by High Court
Section 366(1) of Cr.P.C. 1973: when the court of session passes a sentence of death, the proceedings shall be submitted to the High Court, and the sentence shall not be executed unless it is confirmed by the High Court.
Q4. Conspiracy needs, at least persons
- A. Three
- B. Two
- C. Five
- D. One
Reveal answer
Answer: B — Two
Section 120A of IPC 1860: the offence of conspiracy requires at least two persons, since no one can conspire with oneself.
Q5. The act of unlawfully entering into another's property is known as
- A. breach of property
- B. trespass
- C. easement
- D. escheat
Reveal answer
Answer: B — trespass
Section 441 of IPC: the act of unlawfully entering into another's property is known as criminal trespass.
Q6. Sexual intercourse with the consent of a girl amounts to rape if she is under
- A. 15 years
- B. 16 years
- C. 17 years
- D. 18 years
Reveal answer
Answer: D — 18 years
Sexual intercourse with the consent of a girl amounts to rape if she is under eighteen years of age. Section 375 sixthly of IPC 1860. The age limit to give consent was enhanced from 16 years to 18 years by Criminal Law (Amendment) Act 2013.
Q7. Which of the functionaries can be invited to give his opinion to the Parliament?
- A. Chief Justice of India
- B. Chief Election Commission of India
- C. Comptroller & Auditor General of India
- D. Attorney General of India
Reveal answer
Answer: D — Attorney General of India
Article 76(2) of the Indian Constitution: It shall be the duty of the Attorney-General to give advice to the Government of India upon legal matters, and to perform such other duties of a legal character.
Q8. First Indian President of International Court of Justice was
- A. Justice Nagendra Singh
- B. Justice P.N. Bhagwati
- C. Justice M. Hidayatullah
- D. Justice S.M. Sikri
Reveal answer
Answer: A — Justice Nagendra Singh
Justice Nagendra Singh joined the ICJ in 1973 and was its presiding judge between February 1985 and February 1988.
Q9. Which of the following is a human rights organization?
- A. ILO
- B. Amnesty International
- C. ICJ
- D. Human agency organizations
Reveal answer
Answer: B — Amnesty International
Amnesty International is an International Human Rights NGO, was founded in London in 1961.
Q10. Which of the following countries is not a member of SAARC?
- A. Bhutan
- B. Myanmar
- C. Nepal
- D. Pakistan
Reveal answer
Answer: B — Myanmar
SAARC stands for South Asian Association for Regional Cooperation. It has 8 members: Afghanistan, Bhutan, Bangladesh, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka. Myanmar is not a member.
Want the full paper? Create a free account or see premium plans.