HRY PRELIMS 2011 Set A
You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (115 more in the full paper.)
Sample questions from HRY PRELIMS 2011 Set A
The first 10 questions of this Haryana Judiciary (HCS-JB) Prelims paper, with answers and explanations.
Q1. The Directive Principles of State Policy as embodied in Chapter IV of the Constitution were derived by us from —
- A. The Constitution of Ireland
- B. The Constitution of U.S.S.R.
- C. The Constitution of Switzerland
- D. The Gandhian Constitution for Free India
Reveal answer
Answer: A — The Constitution of Ireland
Directive Principles of State Policy were borrowed from the Irish Constitution (Constitution of Ireland).
Q2. State which of the following statements is correct:
- A. Preamble is not part of the Constitution
- B. Preamble is part of the Constitution and relates to its basic structure
- C. Preamble is not part of the Constitution but a sort of introduction to the Constitution
- D. Preamble is like a prologue to the Constitution
Reveal answer
Answer: B — Preamble is part of the Constitution and relates to its basic structure
Refer Keshvananda Bharti case, which held that the Preamble is part of the Constitution and relates to its basic structure.
Q3. State which of the following statements is correct —
- A. The American doctrine of waiver of fundamental rights is part of the Indian Constitution.
- B. No person can waive his fundamental rights under the Indian Constitution as they are sacrosanct and no individual can tinker with them.
- C. Non-citizen can waive his fundamental rights.
- D. A citizen can waive his fundamental rights which are for his individual benefit.
Reveal answer
Answer: D — A citizen can waive his fundamental rights which are for his individual benefit.
Refer Basheshwar Nath v. Income Tax Commissioner case, AIR 1959 SC 149.
Q4. The right to equality means that no person is above law. To this rule, certain exceptions are recognized. State which of the following come under the exception:
- A. President of India
- B. Ambassador of USA.
- C. Judges of the High Courts.
- D. All the above
Reveal answer
Answer: A — President of India
Refer Article 361 of the Constitution. The President and Governors enjoy immunity from civil/criminal proceedings.
Q5. Which one of the following writs can be issued only against the judicial or quasi-judicial authorities?
- A. Mandamus
- B. Habeas Corpus
- C. Certiorari
- D. Quo Warranto
Reveal answer
Answer: C — Certiorari
Certiorari is issued only against judicial or quasi-judicial authorities.
Q6. A writ cannot be issued against —
- A. A writ can be issued against the High Court
- B. Government of India and State Governments
- C. Any authority under the power and control of the Government of India.
- D. Parliament or a State Legislature.
Reveal answer
Answer: D — Parliament or a State Legislature.
Parliament or a State Legislature cannot be subjected to writ jurisdiction as they are not authorities within Article 12 for this purpose.
Q7. The Directive Principles are —
- A. Justiciable the same way as the fundamental rights.
- B. Justiciable though not the same way, as the fundamental rights.
- C. Decorative portions of the Indian Constitution.
- D. Not justifiable, yet fundamental in the governance of the country
Reveal answer
Answer: D — Not justifiable, yet fundamental in the governance of the country
Directive Principles are non-justiciable but fundamental in governance of the country (Article 37).
Q8. Which of the following has been withdrawn by RBI in 2011:
- A. 20 Paisa
- B. 10 paisa
- C. 25 Paisa
- D. 5 paisa
Reveal answer
Answer: C — 25 Paisa
RBI withdrew 25 paisa coins from circulation in 2011.
Q9. The total number of Ministers, including the Prime Minister in the Council of Minister should not exceed—
- A. 20% of the total number of members of Lok Sabha.
- B. 15% of the total number of members of Lok Sabha.
- C. 20% of the total number of members of Rajya Sabha.
- D. 15% of the total number of members of both the Houses.
Reveal answer
Answer: B — 15% of the total number of members of Lok Sabha.
See Article 75(1A) of Constitution of India – total ministers including PM shall not exceed 15% of total members of Lok Sabha.
Q10. Who has been conferred with Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in the year 2011.
- A. Abhinav Bindra
- B. Gagan Narang
- C. Kapil Dev
- D. Sachin Tendulkar
Reveal answer
Answer: B — Gagan Narang
Gagan Narang was conferred with Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in 2011.
Want the full paper? Create a free account or see premium plans.