HRY PRELIMS 2013 Set A
You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (115 more in the full paper.)
Sample questions from HRY PRELIMS 2013 Set A
The first 10 questions of this Haryana Judiciary (HCS-JB) Prelims paper, with answers and explanations.
Q1. As per Section 2(12) of CPC, 'mesne profits' of property are profits received by a person in;
- A. Unlawful possession of the property
- B. Wrongful possession of the property
- C. Lawful possession of the property
- D. Effective possession of the property
Reveal answer
Answer: B — Wrongful possession of the property
Mesne profits are the profits received in wrongful possession of the property (Section 2(12) of CPC).
Q2. A decree is preliminary;
- A. When it is issued in the preliminary stages of the suit
- B. When further proceedings have to be taken or the suit to be completely disposed of
- C. When it deals with some preliminary issues
- D. None of the above
Reveal answer
Answer: B — When further proceedings have to be taken or the suit to be completely disposed of
Refer Section 2(2) of CPC.
Q3. That a petition dismissed under Article 226 would operate as res judicata so as to bar a similar petition in the Supreme Court under Article 32 of the Constitution was held in the case of;
- A. Daryao v. State of U.P.
- B. Arjun Singh v. State of M.P.
- C. Sudhir Chandra v. State of W.B.
- D. None of the above
Reveal answer
Answer: A — Daryao v. State of U.P.
This was held in Daryao v. State of U.P.
Q4. Which of the following is true;
- A. The pendency of suit in a foreign court precludes the courts in India from a trying a similar suit
- B. The pendency of a suit in a foreign court precludes the courts in India from trying a similar suit provided the suit is founded on the same cause of action
- C. The pendency of a suit in a foreign court does not preclude the courts in India from trying similar suit even if it is founded on the same cause of action
- D. None of the above
Reveal answer
Answer: C — The pendency of a suit in a foreign court does not preclude the courts in India from trying similar suit even if it is founded on the same cause of action
Refer Explanation to Section 10 of CPC.
Q5. "Any relief claimed in the plaint, which is not expressly granted by the decree, shall, for the purposes of this section, be deemed to have been refused." This provision is incorporated in;
- A. Section 11, Explanation II
- B. Section 11, Explanation III
- C. Section 11, Explanation IV
- D. Section 11, Explanation V
Reveal answer
Answer: D — Section 11, Explanation V
Refer Section 11 of CPC.
Q6. The general power to transfer suits under section 24 has been granted to:
- A. High Court
- B. District Court
- C. Both (A) and (B)
- D. Supreme Court
Reveal answer
Answer: C — Both (A) and (B)
Refer Section 24 of CPC.
Q7. Under section 32 of CPC, the maximum fine which can be imposed by the court for compelling the attendance of any person to whom a summons has been issued under section 30;
- A. Two thousand rupees
- B. Three thousand rupees
- C. One thousand rupees
- D. Five thousand rupees
Reveal answer
Answer: D — Five thousand rupees
Refer Section 32 of CPC.
Q8. Precepts are issued under section 46 of CPC for;
- A. Serving summons on persons residing beyond local jurisdiction
- B. Serving a warrant on the judgment-debtor
- C. Attaching the property of the judgment-debtor
- D. None of the above
Reveal answer
Answer: C — Attaching the property of the judgment-debtor
Refer Section 46 of CPC.
Q9. Under section 58 of CPC, a person detained shall be released from the detention on the amount mentioned in the warrant of his detention being paid to;
- A. The officer appointed by the court
- B. The court
- C. The officer in charge of the civil prison
- D. None of the above
Reveal answer
Answer: C — The officer in charge of the civil prison
Refer Section 58, Proviso, CPC.
Q10. Which of the following property is not liable to be attached and sold in the execution of a decree;
- A. Money
- B. Hundis
- C. Electricity
- D. None of the above
Reveal answer
Answer: C — Electricity
Electricity is not liable to be attached and sold in the execution of a decree (Section 60 of CPC 1908).
Want the full paper? Create a free account or see premium plans.