HRY PRELIMS 2021 Set A

Haryana Judiciary (HCS-JB) Prelims2021125 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (115 more in the full paper.)

Sample questions from HRY PRELIMS 2021 Set A

The first 10 questions of this Haryana Judiciary (HCS-JB) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. The definition of 'Victim' has been inserted in Cr.P.C. in

    • A. 2008
    • B. 2009
    • C. 2010
    • D. 2011
    Reveal answer

    Answer: B — 2009

    Section 2(wa) of CrPC: 'Victim' was inserted by CrPC Amendment Act 2009.

  2. Q2. Section 27 of the Cr.P.C. deals with

    • A. Trial of Persons of Unsound Mind
    • B. Trial of Non-Citizens of India
    • C. Trial of Juveniles
    • D. Trial of Diplomats
    Reveal answer

    Answer: C — Trial of Juveniles

    Section 27 CrPC: Jurisdiction in case of juveniles — any offence not punishable with death or life, committed by person under 16, may be tried by Chief Judicial Magistrate or specially empowered court.

  3. Q3. Preventive action of Police has been discussed under

    • A. Chapter X of Cr.P.C.
    • B. Chapter XI of Cr.P.C.
    • C. Chapter XII of Cr.P.C.
    • D. No specific Chapter has been prescribed
    Reveal answer

    Answer: B — Chapter XI of Cr.P.C.

    Chapter XI of CrPC deals with 'Preventive Action of the Police'.

  4. Q4. Section 166A of the Cr.P.C. deals with

    • A. Medical Examination of Rape Victim
    • B. Requisition of additional Search Warrant
    • C. Recording of Statement of Rape Victim
    • D. Investigation outside India
    Reveal answer

    Answer: D — Investigation outside India

    Section 166A CrPC: Letter of request to competent authority for investigation in a country or place outside India.

  5. Q5. Women detained below the age of eighteen years shall be sent to

    • A. Remand Home
    • B. Women Prison
    • C. Women Police Station
    • D. Shall not be detained
    Reveal answer

    Answer: A — Remand Home

    Section 166A(1) CrPC: Women under 18 years of age, detention shall be in custody of a remand home or recognised social institution.

  6. Q6. Case Diary has been discussed under

    • A. Section 169 of Cr.P.C.
    • B. Section 170 of Cr.P.C.
    • C. Section 171 of Cr.P.C.
    • D. Section 172 of Cr.P.C.
    Reveal answer

    Answer: D — Section 172 of Cr.P.C.

    Section 172(1) CrPC: Diary of proceedings in investigation — every police officer shall enter proceedings in a diary.

  7. Q7. The Principle of Speedy Trial and the limitation period of completing the trial of certain cases has been provided under

    • A. Section 301 of Cr.P.C.
    • B. Section 305 of Cr.P.C.
    • C. Section 308 of Cr.P.C.
    • D. Section 309 of Cr.P.C.
    Reveal answer

    Answer: D — Section 309 of Cr.P.C.

    Section 309(1) CrPC: Power to postpone or adjourn proceedings — proceedings shall be continued from day-to-day until all witnesses are examined.

  8. Q8. At what stage of the trial, prosecution of any person can be withdrawn with the consent of the Court?

    • A. Before framing of charges
    • B. After the examination of charges
    • C. After the completion of examination of prosecution witnesses
    • D. At any time before the pronouncement of prosecution witnesses
    Reveal answer

    Answer: D — At any time before the pronouncement of prosecution witnesses

    Section 321 CrPC: Withdrawal from prosecution — Public Prosecutor may, with consent of Court, at any time before judgment is pronounced, withdraw prosecution.

  9. Q9. Application for Plea Bargaining may be filed by

    • A. The Prosecutor
    • B. The De Facto Complainant
    • C. The Accused
    • D. The Legal Services Authority
    Reveal answer

    Answer: C — The Accused

    Section 265B(1) CrPC: A person accused of an offence may file application for plea bargaining in the Court in which such offence is pending for trial.

  10. Q10. Section 394 Cr.P.C. provides the procedure relating to

    • A. Suspension of sentence
    • B. Summary dismissal of appeal
    • C. Apartment of appeal
    • D. Finality of judgment on appeal
    Reveal answer

    Answer: C — Apartment of appeal

    Sub-section (1) of Section 394 CrPC: Abatement of appeals — every appeal under S.377 or S.378 shall finally abate on death of accused.

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.