MP-Civil Judge Mock Test 2022

MP Judiciary Mock Tests150 questionsMock test

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (140 more in the full paper.)

Sample questions from MP-Civil Judge Mock Test 2022

The first 10 questions of this MP Judiciary Mock Tests paper, with answers and explanations.

  1. Q1. A person whose fundamental rights are violated can move to the High Court under:

    • A. Article 20
    • B. Article 226
    • C. Article 32
    • D. Article 22
    Reveal answer

    Answer: B — Article 226

  2. Q2. Preamble of the Constitution was amended and the words "Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic" were substituted for "Sovereign, Democratic, Republic" vide:

    • A. 93rd Amendment w.e.f. 20-11-2006
    • B. 85th Amendment w.e.f. 17-06-1995
    • C. 42nd Amendment w.e.f. 03-01-1977
    • D. 42nd Amendment w.e.f. 20-06-1979
    Reveal answer

    Answer: C — 42nd Amendment w.e.f. 03-01-1977

  3. Q3. Municipalities have become constitutional functionaries by insertion of Article:

    • A. 243Y
    • B. 243Q
    • C. 243Z
    • D. None of these
    Reveal answer

    Answer: B — 243Q

  4. Q4. The President can obtain opinion of the Supreme Court in which of the following cases?

    • A. Where he is advised by the Cabinet of Ministers to refer the matter to the Court for its opinion
    • B. Where he is advised by the Prime Minister to refer the matter to the Court for its opinion
    • C. Where the question of law or fact has arisen or is likely to arise, which is of such a nature and of such public importance that it is expedient to obtain the opinion of the Court
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: C — Where the question of law or fact has arisen or is likely to arise, which is of such a nature and of such public importance that it is expedient to obtain the opinion of the Court

  5. Q5. Under Indian Constitution, the Supreme Court may make rules for regulating the practice and procedure of the Court with the approval of-

    • A. Parliament
    • B. President
    • C. Government of India
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: B — President

  6. Q6. Which of the following Constitutional (Amendment) Acts provided for the appointment of the same person as Governor for two or more States?

    • A. Fourth (Amendment) Act
    • B. Seventh (Amendment) Act
    • C. Eleventh (Amendment) Act
    • D. Twenty Fourth (Amendment) Act
    Reveal answer

    Answer: B — Seventh (Amendment) Act

  7. Q7. The 'equal protection of laws' in Article 14 has been taken from

    • A. British Constitution
    • B. American Constitution
    • C. Australian Constitution
    • D. Irish Constitution
    Reveal answer

    Answer: B — American Constitution

  8. Q8. Article 142 of the Constitution

    • A. Is supplementary in nature
    • B. Gives preference to equity over law
    • C. Decisions under it do not constitute precedence under Article 141
    • D. All of the above
    Reveal answer

    Answer: B — Gives preference to equity over law

  9. Q9. The appropriate write issued by the Court to quash the appointment of a person to a public office is that of

    • A. Prohibition
    • B. Quo Warranto
    • C. Certiorari
    • D. Mandamus
    Reveal answer

    Answer: B — Quo Warranto

  10. Q10. The Constitution of India deals with provisions for maternity relief under:

    • A. Article 40
    • B. Article 43
    • C. Article 42
    • D. Article 41
    Reveal answer

    Answer: C — Article 42

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.