MP-PRELIMS 1999 Set A

MP Judiciary (MPCJ) Prelims1999100 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (90 more in the full paper.)

Sample questions from MP-PRELIMS 1999 Set A

The first 10 questions of this MP Judiciary (MPCJ) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. If in any case in which the defendant sets up counterclaim, the suit of the plaintiff is stayed, discontinued or dismissed to the counter claim:

    • A. Shall be stayed
    • B. Nevertheless be proceeded with
    • C. May be continued with the leave of High court
    • D. No specific provision
    Reveal answer

    Answer: B — Nevertheless be proceeded with

  2. Q2. Where the decree is for the payment of sum of money exceeding one thousand rupees the period of civil prison:

    • A. Shall not exceed three months
    • B. Shall not exceed six months
    • C. Shall not exceed nine months
    • D. Shall not exceed one year
    Reveal answer

    Answer: A — Shall not exceed three months

  3. Q3. Who among the following is not entitled to exemption from personal appearance in the court:

    • A. Former Indian Ruler
    • B. Chairman of the state legislative councils
    • C. The ministers of States
    • D. Collector
    Reveal answer

    Answer: D — Collector

  4. Q4. Caveat shall not remain in force after expiry of:

    • A. Ninety days
    • B. Sixty days
    • C. Thirty days
    • D. Fifteen days
    Reveal answer

    Answer: A — Ninety days

  5. Q5. If a party who has obtained an order for leave to amend pleading does not amend the same within how many days, he shall not be permitted to do without leave of court:

    • A. Fifteen days
    • B. Fourteen days
    • C. Twenty days
    • D. Thirty days
    Reveal answer

    Answer: B — Fourteen days

  6. Q6. Where the plaint has been rejected the plaintiff on the same cause of action:

    • A. May present a fresh suit
    • B. Cannot present a fresh suit
    • C. May present a fresh suit with the leave of High court
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: A — May present a fresh suit

  7. Q7. Where the suit is dismissed under rule 2 or 3 or order 9 C.P.C. the plaintiff:

    • A. May bring a fresh suit subject to law of limitation
    • B. Cannot bring a fresh suit
    • C. May bring a fresh suit with the leave of High court
    • D. May bring a fresh suit with the leave of District Judge
    Reveal answer

    Answer: A — May bring a fresh suit subject to law of limitation

  8. Q8. In which condition the officer in charge of the prison may refuse to produce the prisoner for evidence despite court's order:

    • A. Where the prisoner is related to Ruling Party
    • B. Where the prisoner is Ex-Minister
    • C. Where the prisoner is Government Servant
    • D. Where the Medical officer has certified the prisoner is unfit to be removed by the reason of sickness
    Reveal answer

    Answer: D — Where the Medical officer has certified the prisoner is unfit to be removed by the reason of sickness

  9. Q9. Where any property has been attached in execution of decree and the court, for any reason passes an order dismissing the execution application but omits to give any direction as to attachment:

    • A. Attachment shall be deemed to have ceased
    • B. Attachment shall cease after three months
    • C. Attachment shall cease after six months
    • D. Attachment shall cease after one year
    Reveal answer

    Answer: A — Attachment shall be deemed to have ceased

  10. Q10. Where any party dies after conclusion and before pronouncing of Judgement:

    • A. The suit shall abet
    • B. The suit shall not abet
    • C. The suit shall not abet if cause of action survives
    • D. It will be deemed that judgement has been pronounced after death of a party
    Reveal answer

    Answer: B — The suit shall not abet

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.