MP-PRELIMS 2009 Set A

MP Judiciary (MPCJ) Prelims2009100 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (90 more in the full paper.)

Sample questions from MP-PRELIMS 2009 Set A

The first 10 questions of this MP Judiciary (MPCJ) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Who administers oath of the Governor of a State?

    • A. President of India
    • B. Chief Justice of the State High Court
    • C. Advocate General of the State
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: B — Chief Justice of the State High Court

  2. Q2. A person whose fundamental rights are violated can move the High Court under:

    • A. Article 20
    • B. Article 226
    • C. Article 32
    • D. Article 22
    Reveal answer

    Answer: B — Article 226

  3. Q3. Which of the following protects personal freedom?

    • A. Quo-warranto
    • B. Mandamus
    • C. Habeas Corpus
    • D. Certiorari
    Reveal answer

    Answer: C — Habeas Corpus

  4. Q4. Preamble of the Constitution declares India as:

    • A. a Socialist Democratic Republic
    • B. a Sovereign Socialist Secular Democratic Republic
    • C. a Sovereign Democratic Republic
    • D. a None of the above
    Reveal answer

    Answer: B — a Sovereign Socialist Secular Democratic Republic

  5. Q5. Who among the following was the Chairman of the Constitution Drafting Committee?

    • A. Dr. B.R. Ambedkar
    • B. Motilal Nehru
    • C. M.K. Gandhi
    • D. Sardar Patel
    Reveal answer

    Answer: A — Dr. B.R. Ambedkar

  6. Q6. Power granted to a Court under Section 151 of the Code of Civil Procedure is known as:

    • A. Inherent power
    • B. Appellate power
    • C. Revisional power
    • D. Reviewing power
    Reveal answer

    Answer: A — Inherent power

  7. Q7. An application for amendment of pleadings is filed under:

    • A. Order 6 Rule 17
    • B. Order 6 Rule 5
    • C. Order 38 Rule 5
    • D. Order 21 Rule 1
    Reveal answer

    Answer: A — Order 6 Rule 17

  8. Q8. Provisions with regard to res judicata are provided in Section ........... of the Code of Civil Procedure, 1908.

    • A. Section 9
    • B. Section 12
    • C. Section 100
    • D. Section 11
    Reveal answer

    Answer: D — Section 11

  9. Q9. A person instituting a suit in 'form of a pauper' is known as:

    • A. Intelligent person
    • B. Juristic person
    • C. First person
    • D. Indigent person
    Reveal answer

    Answer: D — Indigent person

  10. Q10. A suit shall be instituted in a Court within the local limits of whose jurisdiction:

    • A. The plaintiff resides
    • B. The Stamp Paper for entering into the contract was purchased
    • C. Where the cause of action in part or full arose
    • D. Where the cause of action or in part arose
    Reveal answer

    Answer: D — Where the cause of action or in part arose

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.