MP-PRELIMS 2011 Set A

MP Judiciary (MPCJ) Prelims2011100 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (90 more in the full paper.)

Sample questions from MP-PRELIMS 2011 Set A

The first 10 questions of this MP Judiciary (MPCJ) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. In which of the following cases the person is not guilty of any offence?

    • A. An adult man kills another person with a knife.
    • B. An adult woman kills her newly born child.
    • C. A man of 75 years of age commits rape on woman.
    • D. A child under the age of 7 years shoots his father with a revolver and the father dies.
    Reveal answer

    Answer: D — A child under the age of 7 years shoots his father with a revolver and the father dies.

  2. Q2. A knows Z to be behind the bush. B does not know it. A induces B to fire at the bush knowing it is likely to cause Z's death. Z dies. A is guilty of:

    • A. Abetment to murder
    • B. Culpable homicide
    • C. Attempt to murder
    • D. None of these
    Reveal answer

    Answer: A — Abetment to murder

  3. Q3. The limit to which a person can be ordered to undergo solitary confinement:

    • A. 6 months
    • B. 4 months
    • C. 3 months
    • D. 2 months
    Reveal answer

    Answer: C — 3 months

  4. Q4. Wife of A, committed suicide after 2 years of her marriage and before her death she was subjected to cruelty and harassment by A and his parents for demand of dowry. A and his parents have committed offence:

    • A. under Section 302 IPC
    • B. under Section 304 IPC
    • C. under Section 304A IPC
    • D. under Section 304B IPC
    Reveal answer

    Answer: D — under Section 304B IPC

  5. Q5. In the Indian Penal Code, the word 'woman' denotes:

    • A. A major woman
    • B. An unmarried woman
    • C. A woman of any age
    • D. A married woman
    Reveal answer

    Answer: C — A woman of any age

  6. Q6. The Chief Judicial Magistrate has punished the accused with imprisonment of five years and fine of ten thousand rupees under Section 325 of the I.P.C. The maximum imprisonment under the Section 325 is seven years. On non-payment of fine, the Magistrate can give him maximum imprisonment upto:

    • A. Fifteen months
    • B. Twenty one months
    • C. Twelve months
    • D. Thirty months
    Reveal answer

    Answer: B — Twenty one months

  7. Q7. Which hurt is not a grievous one?

    • A. Permanent privation of the sight of either eye
    • B. Dislocation of any bone
    • C. Permanent impairing of the powers of any joint
    • D. Suffering of fifteen days from severe bodily pain
    Reveal answer

    Answer: D — Suffering of fifteen days from severe bodily pain

  8. Q8. A drove the car rashly or negligently on the public way and damaged the property of B. Thereby he committed offence under what section/sections?

    • A. 279
    • B. 279 and 425
    • C. 425
    • D. 279 and 337
    Reveal answer

    Answer: B — 279 and 425

  9. Q9. For authorizing detention of accused in custody of the police the accused must be produced before the Magistrate:

    • A. In person
    • B. Through an advocate
    • C. By producing an application signed by him
    • D. Through medium of electronic video linkage
    Reveal answer

    Answer: A — In person

  10. Q10. Where the person dies or disappear or woman is raped while such person or woman is in custody of police authorized by a Magistrate. An inquiry, in addition to inquiry or investigation held by the police, shall be held:

    • A. by District Magistrate
    • B. by Judicial Magistrate within whose local jurisdiction the offence has been committed
    • C. by the Sessions Judge
    • D. Executive Magistrate
    Reveal answer

    Answer: B — by Judicial Magistrate within whose local jurisdiction the offence has been committed

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.