MP-PRELIMS 2012 Set A

MP Judiciary (MPCJ) Prelims2012100 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (90 more in the full paper.)

Sample questions from MP-PRELIMS 2012 Set A

The first 10 questions of this MP Judiciary (MPCJ) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. If offence is punishable with imprisonment and fine both, then in default of payment of fine, the maximum term, may be the prescribed maximum term

    • A. Equal to
    • B. Half of
    • C. One third of
    • D. One fourth of
    Reveal answer

    Answer: D — One fourth of

  2. Q2. Which of the following sections of IPC, Act done in pursuant to judgement or order of a court is not an offence?

    • A. Section 78
    • B. Section 79
    • C. Section 90
    • D. Section 91
    Reveal answer

    Answer: A — Section 78

  3. Q3. A by putting B in fear of grievous hurt, dishonestly induces B to sign on a blank paper and deliver it to A. A has committed the offence of

    • A. Cheating
    • B. Extortion
    • C. Criminal breach of trust
    • D. Forgery
    Reveal answer

    Answer: B — Extortion

  4. Q4. C, under the influence of passion excited by a provocation given by A intentionally kills A's child named B. C has committed an offence of

    • A. murder
    • B. culpable homicide not amounting to murder
    • C. not committed any offence because he kills B due to provocation
    • D. causes the death of B by doing rash or negligent act not amounting to culpable homicide
    Reveal answer

    Answer: A — murder

  5. Q5. Word Dishonestly as defined in Section 24 of IPC means

    • A. With the intention of causing wrongful gain to one person
    • B. With the intention of causing wrongful gain loss to another person
    • C. With the intention of causing wrongful gain to one person and with the intention of causing wrongful loss to another person
    • D. All of the above are true
    Reveal answer

    Answer: D — All of the above are true

  6. Q6. Which one of the following acts is not a mode of abetment under the IPC?

    • A. Instigation
    • B. Aiding
    • C. Conspiracy
    • D. An attempt
    Reveal answer

    Answer: D — An attempt

  7. Q7. The accused was entrusted with some silver for the purpose of making ornaments and he dishonestly mixed copper into the ornaments. The offence committed is

    • A. Fraud
    • B. Cheating
    • C. Extortion
    • D. Criminal breach of trust
    Reveal answer

    Answer: D — Criminal breach of trust

  8. Q8. Intention of cause death is not essential under Section 300 (clause)

    • A. Firstly
    • B. Secondly
    • C. Thirdly
    • D. Fourthly
    Reveal answer

    Answer: D — Fourthly

  9. Q9. The Code of Criminal Procedure, 1973 can be amended by

    • A. Parliament or any State Legislature
    • B. The Parliament only
    • C. The Supreme Court and Parliament
    • D. State Legislature only
    Reveal answer

    Answer: B — The Parliament only

  10. Q10. The Judgment of acquittal passed by judicial magistrate is appealable before Sessions Court in any offence.

    • A. Cognizable and non-bailable
    • B. Cognizable and compoundable
    • C. Non-cognizable and non-bailable
    • D. Non-cognizable and bailable
    Reveal answer

    Answer: A — Cognizable and non-bailable

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.