MP-PRELIMS 2013 Set A

MP Judiciary (MPCJ) Prelims2013100 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (90 more in the full paper.)

Sample questions from MP-PRELIMS 2013 Set A

The first 10 questions of this MP Judiciary (MPCJ) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Under Indian Constitution, in performance of his duties, Attorney General for India, shall have right of audience

    • A. Only Supreme Court
    • B. Only in all the High Courts
    • C. In all Courts of India
    • D. Only in Supreme Court and Tribunals established by Central Government
    Reveal answer

    Answer: C — In all Courts of India

  2. Q2. Under Indian Constitution, Fundamental duties enshrined under Article 51A does not includes the duty.

    • A. To uphold and protect sovereignty of India
    • B. To defend the country when called upon to do so
    • C. To value and preserve rich heritage of our composite culture
    • D. To protect monuments, places and objects of national importance
    Reveal answer

    Answer: D — To protect monuments, places and objects of national importance

  3. Q3. Which Article of Indian Constitution provides for reservation in matters of promotion in services under the state in favour of Scheduled Castes and Scheduled Trimes

    • A. Article 16(4A)
    • B. Article 16(4B)
    • C. Article 16(4)
    • D. Article 15(4)
    Reveal answer

    Answer: A — Article 16(4A)

  4. Q4. Under Indian Constitution, the Supreme Court may make rules of regulating the practice and procedure of the Court with the approval of

    • A. Parliament
    • B. President
    • C. Government of India
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: B — President

  5. Q5. "Indian National Anthem is a reflection of the real India as a country—a confidence of many religious, races, communities and geographical entities. It is a message of unity in diversity" The above phrase of the Supreme Court was taken from which of the following judgment

    • A. Sanjeev Bhatnagar v. Union of India
    • B. Union of India v. Naveen Jindal
    • C. Sushanta Tagore v. Union of India
    • D. Aruna Roy v. Union of India
    Reveal answer

    Answer: A — Sanjeev Bhatnagar v. Union of India

  6. Q6. Right to vote is a—

    • A. Statutory right
    • B. Constitutional right
    • C. Fundamental right
    • D. Customary right
    Reveal answer

    Answer: D — Customary right

  7. Q7. Section 41 of the T.P. A. 1882 is the statutory application of the law of

    • A. Waiver
    • B. Estoppel
    • C. Res Judicata
    • D. Res Subjudice
    Reveal answer

    Answer: B — Estoppel

  8. Q8. Under Transfer of Property Act, in the absence of a Contract or Local Law, monthly lease is terminable

    • A. By 15 days notice expiring
    • B. By one month's notice
    • C. By three month's notice to the opposite party
    • D. By sixty days notice
    Reveal answer

    Answer: A — By 15 days notice expiring

  9. Q9. Under Transfer of Property Act, which of the following is not transferable

    • A. salary of a public officer after it has become payable
    • B. right to receive offerings
    • C. right to receive verified compensation amount
    • D. right to repurchase
    Reveal answer

    Answer: A — salary of a public officer after it has become payable

  10. Q10. Under Transfer of Property Act, in which of the following matter, the doctrine of lis pendens does not apply.

    • A. Court sales
    • B. Property included in the plaint by an amendment subsequent to sale
    • C. property belonging to a minor
    • D. All the above
    Reveal answer

    Answer: B — Property included in the plaint by an amendment subsequent to sale

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.