MP-PRELIMS 2015 Set A

MP Judiciary (MPCJ) Prelims2015100 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (90 more in the full paper.)

Sample questions from MP-PRELIMS 2015 Set A

The first 10 questions of this MP Judiciary (MPCJ) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Constitution of India :- The appropriate writ issued by the Court to quash the appointment of a person to a public office is that of -

    • A. Prohibition
    • B. Quo Warranto
    • C. Certiorari
    • D. Mandamus
    Reveal answer

    Answer: B — Quo Warranto

  2. Q2. Constitution of India :- Where a law is made by a state legislature on the subject enumerated in the concurrent list, with the assent of the President, repugnant to the earlier law made by parliament, then the law so made by the state -

    • A. Shall prevail in the state
    • B. Shall not prevail in the state
    • C. Shall prevail with the permission of Supreme Court
    • D. Shall prevail with the permission of High Court
    Reveal answer

    Answer: A — Shall prevail in the state

  3. Q3. According to the Constitution of India the term 'District Judge' shall not include -

    • A. Chief Presidency Magistrate
    • B. Session Judge
    • C. Chief Judicial Magistrate
    • D. Chief Judge of a Small Cause Court
    Reveal answer

    Answer: C — Chief Judicial Magistrate

  4. Q4. Which right is a constitutional right but not a fundamental right?

    • A. Right to life and personal liberty
    • B. Right to move freely throughout the territory of India
    • C. Right to form associations
    • D. Right to hold property
    Reveal answer

    Answer: D — Right to hold property

  5. Q5. Constitution of India :- Equality of opportunity in matters of public employment

    • A. Is available to all citizens of India
    • B. Is available to all residents of India
    • C. Is available to persons of Indian origin irrespective of their citizenship
    • D. is not provided in the Constitution to anyone
    Reveal answer

    Answer: A — Is available to all citizens of India

  6. Q6. According to C.P.C., In connection with a suit by an indigent person, the suit is deemed to be instituted on the date –

    • A. When such application for leave to sue as a pauper is made
    • B. When such application is admitted
    • C. When such application is rejected
    • D. When the issues are framed
    Reveal answer

    Answer: A — When such application for leave to sue as a pauper is made

  7. Q7. Civil Procedure Code :- Whether the pendency of a suit in a foreign court will preclude the courts in India from trying a suit founded on the same cause of action?

    • A. Yes
    • B. No
    • C. It will depend on the nature of the suit
    • D. Finding will be based on valuation of the suit
    Reveal answer

    Answer: B — No

  8. Q8. Civil Procedure Code :- The provisions of Res judicata also apply to the execution proceedings of a decree:

    • A. Yes
    • B. No
    • C. Only applies to the suit
    • D. Not apply if objection raised by Judgment Debtor
    Reveal answer

    Answer: A — Yes

  9. Q9. Civil Procedure Code :- In the case of a public nuisance, a suit for declaration and injunction may be instituted by:

    • A. Two persons, with the leave of the Court
    • B. Two persons, having obtained oral consent of the Advocate General
    • C. Two persons, having obtained the written consent of the Advocate General
    • D. Two persons, without the leave of the Court
    Reveal answer

    Answer: C — Two persons, having obtained the written consent of the Advocate General

  10. Q10. Where the appellant has withdrawn the appeal preferred against a decree passed exparte, the application under Order 9 Rule 13 of C.P.C., shall be:

    • A. Rejected
    • B. Returned
    • C. Maintainable
    • D. Referred for opinion to the Appellate Court
    Reveal answer

    Answer: C — Maintainable

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.