MP-PRELIMS 2017 Set A

MP Judiciary (MPCJ) Prelims2017150 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (140 more in the full paper.)

Sample questions from MP-PRELIMS 2017 Set A

The first 10 questions of this MP Judiciary (MPCJ) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. The mind of the makers of constitution of India is reflected in which of the following?

    • A. The preamble
    • B. The fundamental right
    • C. The directive principle of state
    • D. The fundamental duties
    Reveal answer

    Answer: A — The preamble

  2. Q2. Constitution of India : Who is the ex-officio Chairman of Council of States

    • A. President
    • B. Vice President
    • C. Prime Minister
    • D. Speaker of House of the People
    Reveal answer

    Answer: B — Vice President

  3. Q3. Constitution of India : All doubts and disputes arising out of or in connection with the election of President shall be inquired into and decided by

    • A. Prime Minister
    • B. Council of Ministers
    • C. Supreme Court of India
    • D. Election Commission
    Reveal answer

    Answer: C — Supreme Court of India

  4. Q4. Constitution of India : Right to Property is a

    • A. Fundamental Right
    • B. Legal Right
    • C. Social Right
    • D. Directive Principle of State
    Reveal answer

    Answer: B — Legal Right

  5. Q5. The words, 'Unity and integrity of the Nation' were incorporated in the preamble of the Constitution of India by which Amendment

    • A. 41st Amendment
    • B. 42nd Amendment
    • C. 43rd Amendment
    • D. 44th Amendment
    Reveal answer

    Answer: B — 42nd Amendment

  6. Q6. Constitution of India : Who administers, Oath to President?

    • A. The Chief Justice of India
    • B. The Chief Election Commissioner of India
    • C. The Vice President of India
    • D. There is no need to administer oath
    Reveal answer

    Answer: A — The Chief Justice of India

  7. Q7. Constitution of India : A Money bill can originate -

    • A. Only in the Lok Sabha
    • B. Only in the Rajya Sabha
    • C. In both houses simultaneously
    • D. At the joint session of both house
    Reveal answer

    Answer: A — Only in the Lok Sabha

  8. Q8. By operation of which Article of the Indian-Constitution the Law declared by the Supreme Court shall be binding on all Courts within the territory of India?

    • A. Article- 140
    • B. Article- 141
    • C. Article- 142
    • D. Article- 143
    Reveal answer

    Answer: B — Article- 141

  9. Q9. Constitution of India : Who shall preside the joint sitting of both Houses of Parliament?

    • A. Deputy Chairman of the Council of State
    • B. Speaker of the House of People
    • C. Vise-President of India
    • D. The President of India
    Reveal answer

    Answer: B — Speaker of the House of People

  10. Q10. Constitution of India : In which one of these cases it was held that smoking in a public place, is a violation of fundamental rights of life and personal liberty?

    • A. Mohini Jain Vs State of Karnataka
    • B. Murli S. Deora Vs Union of India and others
    • C. Prem Shankar Shukla Vs Delhi Admn
    • D. Shankari Prasad Vs Union of India
    Reveal answer

    Answer: B — Murli S. Deora Vs Union of India and others

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.