MP-PRELIMS 2019 Set A

MP Judiciary (MPCJ) Prelims2019150 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (140 more in the full paper.)

Sample questions from MP-PRELIMS 2019 Set A

The first 10 questions of this MP Judiciary (MPCJ) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Which Article in the Constitution of India relate to the power of the President to grant pardons etc. and to suspend, remit or commute sentences in certain cases?

    • A. Article 71
    • B. Article 72
    • C. Article 58
    • D. Article 74
    Reveal answer

    Answer: B — Article 72

  2. Q2. Constitution of India :- Who decides a dispute regarding the election of the President of India?

    • A. Election Commission
    • B. Chief Justice of India
    • C. Parliament
    • D. Supreme Court
    Reveal answer

    Answer: D — Supreme Court

  3. Q3. By which amendment of the Constitution of India provisions regarding fundamental duties were inserted -

    • A. From 26th January 1950 since the enforcement of Constitution
    • B. Inserted by the Constitution (Forty-second Amendment) Act, 1976, Section 11 (03-01-1977)
    • C. 46th amendment of the Constitution -2002, in Section 4
    • D. Inserted by the Constitution (Forty-second Amendment) Act, 1976, Section 12 (w.e.f. 03-01-1977)
    Reveal answer

    Answer: D — Inserted by the Constitution (Forty-second Amendment) Act, 1976, Section 12 (w.e.f. 03-01-1977)

  4. Q4. Constitution of India :- On proclamation of emergency under Article 352 the president has power to suspend the fundamental Rights except the right secured by -

    • A. Article 19 and 20
    • B. Article 20 and 21
    • C. Article 21 and 22
    • D. Article 19,20 and 21
    Reveal answer

    Answer: D — Article 19,20 and 21

  5. Q5. Constitution of India :- When the two houses of Parliament differ regarding a bill, deadlock is resolved by -

    • A. a joint sitting of two houses
    • B. the president of India
    • C. the prime minister of India
    • D. Special committee
    Reveal answer

    Answer: A — a joint sitting of two houses

  6. Q6. Constitution of India :- Among below which case is not related to Constitutional amendment?

    • A. Shankari Prasad Singh vs. State of Deo vs Union of India
    • B. Sajjan Singh vs. State of Rajasthan
    • C. Golaknath vs State of Punjab
    • D. Maneka Gandhi vs Union of India
    Reveal answer

    Answer: D — Maneka Gandhi vs Union of India

  7. Q7. Constitution of India :- ................ of the total number of members of Goods and Service Tax Council shall constitute the 'Quorum' at it's meetings.

    • A. One third
    • B. One fourth
    • C. Half
    • D. Two third
    Reveal answer

    Answer: A — One third

  8. Q8. Constitution of India :- Disqualification on ground of defection would not apply in case of merger if not less than ................ of the members of the Legislature party concerned have agreed to such merger.

    • A. One fourth
    • B. One third
    • C. Half
    • D. Two third
    Reveal answer

    Answer: D — Two third

  9. Q9. Constitution of India :- The statement 'What cannot be done directly cannot be done indirectly' relates to the doctrine of -

    • A. Doctrine of pith and substance
    • B. Doctrine of implied power
    • C. Doctrine of severability
    • D. Doctrine of colourable legislation
    Reveal answer

    Answer: D — Doctrine of colourable legislation

  10. Q10. How many schedules are there in Constitution of India?

    • A. 10 schedules
    • B. 12 schedules
    • C. 14 schedules
    • D. 16 schedules
    Reveal answer

    Answer: B — 12 schedules

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.