MP-PRELIMS 2019 Set B

MP Judiciary (MPCJ) Prelims2019150 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (140 more in the full paper.)

Sample questions from MP-PRELIMS 2019 Set B

The first 10 questions of this MP Judiciary (MPCJ) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Constitution of India :- Which Article in the Constitution of India relates to the subject-matter of laws made by Parliament to give effect to treaties and international agreements ?

    • A. Article 247
    • B. Article 246
    • C. Article 254
    • D. Article 253
    Reveal answer

    Answer: A — Article 247

  2. Q2. Constitution of India :- Who among of these determine the question whether a member of Lok Sabha has become subject to disqualification on the ground of defection in term of the 10th schedule of the Constitution -

    • A. The Speaker of Lok Sabha
    • B. The President of India
    • C. The Election Commission of India
    • D. A Special Committee formed by the parliament for this purpose only
    Reveal answer

    Answer: A — The Speaker of Lok Sabha

  3. Q3. Constitution of India :- Language to be used in the Supreme Court and in the High Courts of Acts, Bills, etc. until the Parliament otherwise provides shall be-

    • A. Proceedings in the Supreme Court and in every High Court shall be in English Language.
    • B. Proceedings in the Supreme Court and in every High Court shall be in Hindi Language.
    • C. Proceedings in the Supreme Court will be in English but in every High Court, the language shall be Regional.
    • D. Proceedings in the Supreme Court shall be in English and in High Court language will be Hindi or as per choice of parties.
    Reveal answer

    Answer: A — Proceedings in the Supreme Court and in every High Court shall be in English Language.

  4. Q4. Constitution of India :- A Professor of University, who is an eminent jurist, is eligible to be appointed as a

    • A. in High court
    • B. in High court & Supreme Court both
    • C. in Supreme court
    • D. Neither in the Supreme court nor in High court
    Reveal answer

    Answer: B — in High court & Supreme Court both

  5. Q5. Constitution of India - Who among the following holds his office at the pleasure of the president ?

    • A. Speaker of Lok Sabha
    • B. Attorney General of India
    • C. Comptroller & Auditor general of India
    • D. Chairman of the union public service commission
    Reveal answer

    Answer: B — Attorney General of India

  6. Q6. Constitution of India :- In the following which dispute is not covered in original jurisdiction of Supreme court ?

    • A. between the government of India and one or more states
    • B. between the government of India and any state or states one side and one or more other states on the other
    • C. between two or more states
    • D. pre constitutional treaty or agreement
    Reveal answer

    Answer: B — between the government of India and any state or states one side and one or more other states on the other

  7. Q7. Constitution of India :- As per Constitution 'Khap Panchayats have no authority nor any constitutional standing is held in-

    • A. Shanti Vahini Vs Union of India
    • B. Shanti Bhooshan Vs Supreme court of India
    • C. Rup jan Begum Vs Union of India
    • D. Lalita Vs State of Chhatisgarh
    Reveal answer

    Answer: A — Shanti Vahini Vs Union of India

  8. Q8. Constitution of India - Which of the following Writs can be issued only against Judicial or Quasi Judicial authorities ?

    • A. Habeas corpus
    • B. Mandamus
    • C. Certiorari
    • D. Quo warranto
    Reveal answer

    Answer: C — Certiorari

  9. Q9. Article 24 of the Constitution speak about -

    • A. No child below the age of 14 year shall be employed to work in any factory or mine or other hazardous employment
    • B. No child below the age of 12 year shall be employed to work in any factory or mine or other hazardous employment
    • C. No child below the age of 16 year shall be employed to work in any factory or mine or other hazardous employment
    • D. No child below the age of 10 year shall be employed to work in any factory or mine or other hazardous employment
    Reveal answer

    Answer: A — No child below the age of 14 year shall be employed to work in any factory or mine or other hazardous employment

  10. Q10. Which Article of Constitution of India provides provisions of Uniform Civil Code ?

    • A. Article 42
    • B. Article 43
    • C. Article 51-A
    • D. Article 44
    Reveal answer

    Answer: D — Article 44

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.