Punjab Prelims 2013 Set A

Punjab Judiciary (PCS-JB) Prelims2013125 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (115 more in the full paper.)

Sample questions from Punjab Prelims 2013 Set A

The first 10 questions of this Punjab Judiciary (PCS-JB) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. As per Order 2 Rule 1 C.P.C., every suit shall as far as practicable be framed so as to:

    • A. Afford ground for final decision
    • B. To prevent further litigation
    • C. Both (A) and (B)
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: C — Both (A) and (B)

  2. Q2. Which of the following is not a ground for the court to order separate trials under Order 2 Rule 6 C.P.C.:

    • A. Delay in the trial
    • B. Embarrassment of the trial
    • C. Inconvenience
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: D — None of the above

  3. Q3. Order 5 of C.P.C. provides for:

    • A. Issue and Service of Summons
    • B. Institution of Suits
    • C. Pleadings Generally
    • D. Admissions
    Reveal answer

    Answer: A — Issue and Service of Summons

  4. Q4. When there are more than one defendants, the service of summons shall be made on:

    • A. Anyone defendant identified as the representative of all the defendants
    • B. Majority of the defendants
    • C. Each one of the defendants
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: C — Each one of the defendants

  5. Q5. Under Order 6 Rule 16 C.P.C., the court may strike out any pleading on the ground that it is:

    • A. Scandalous
    • B. Unnecessary
    • C. Vexatious
    • D. All of the above
    Reveal answer

    Answer: D — All of the above

  6. Q6. A' and 'B' sue 'C' for Rs. 1000.

    • A. C' cannot set off a debt due to him from 'A' alone
    • B. C' can set off debt due to him from 'A' alone as a matter of right
    • C. C' can set off debt due to him from 'A' alone with prior permission of the Court
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: A — C' cannot set off a debt due to him from 'A' alone

  7. Q7. Issues arise when propositions of law or fact are affirmed by one party and denied by the other.

    • A. Relevant
    • B. Material
    • C. Necessary
    • D. Disputed
    Reveal answer

    Answer: B — Material

  8. Q8. When English is not the language of the court, evidence may be taken in English if:

    • A. The court considers it necessary
    • B. All the parties do not object
    • C. Both (A) and (B)
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: C — Both (A) and (B)

  9. Q9. Which of the following is true:

    • A. Affidavits can be confined only to statements of knowledge
    • B. Affidavits can be confined only to statements of beliefs
    • C. Affidavits cannot be confined to statements of beliefs only on interlocutory applications
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: C — Affidavits cannot be confined to statements of beliefs only on interlocutory applications

  10. Q10. Where immovable property forms one estate situate within the local limits of the jurisdiction of two or more courts:

    • A. Anyone court may sell the entire estate
    • B. The court can sell only that part which is within its jurisdiction
    • C. None of the courts can sell any part of the estate
    • D. That court can sell the entire estate within whose jurisdiction majority portion of the property is situated
    Reveal answer

    Answer: D — That court can sell the entire estate within whose jurisdiction majority portion of the property is situated

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.