Punjab Prelims 2017

Punjab Judiciary (PCS-JB) Prelims2017125 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (115 more in the full paper.)

Sample questions from Punjab Prelims 2017

The first 10 questions of this Punjab Judiciary (PCS-JB) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. In computing the period of limitation under Code of Criminal Procedure,1973, in relation to an offence, the day from which such period is to be computed :-

    • A. shall be included.
    • B. shall be excluded.
    • C. shall either be excluded or included as per discretion of prosecution.
    • D. shall either be excluded or included as per discretion of defence.
    • E. None of these.
    Reveal answer

    Answer: B — shall be excluded.

  2. Q2. A Money bill passed by the Lok Sabha is deemed to have been passed by the Rajya Sabha when no action is taken by the Rajya Sabha within:

    • A. 10 days
    • B. 14 days
    • C. 20 days
    • D. 30 days
    • E. None of these.
    Reveal answer

    Answer: B — 14 days

  3. Q3. As per the Constitution of India, the legislative Assembly of a state shall consist of more than 500 and not less than 60 members, but which one of the following states has got only 32 members?

    • A. Delhi
    • B. Sikkim
    • C. Goa
    • D. Puducherry
    • E. None of these
    Reveal answer

    Answer: B — Sikkim

  4. Q4. Under Indian Contract Act, 1872, if the time is essence of a contract and the promisor fails to perform the contract by the specified time, the contract :-

    • A. becomes void
    • B. remains valid
    • C. becomes voidable at the instance of the promisee
    • D. becomes unenforceable
    • E. None of these
    Reveal answer

    Answer: C — becomes voidable at the instance of the promisee

  5. Q5. 'A' contracts to pay 'B' a sum of Rs. 10,000 when 'B' marries 'C'. This is a type of under Indian Contract Act,1872.

    • A. Contingent contract
    • B. Illegal contract
    • C. Both
    • D. N/A
    • E. None of these.
    Reveal answer

    Answer: A — Contingent contract

  6. Q6. An Executing Court cannot determine the questions relating to which of the following?

    • A. Execution of decree
    • B. Discharge of decree
    • C. Satisfaction of decree
    • D. Modification of decree
    • E. None of these.
    Reveal answer

    Answer: D — Modification of decree

  7. Q7. Which one of the following properties is liable to attachment or sale in the execution of a decree under Code of Civil Procedure?

    • A. Mere right to sue for damages
    • B. A promissory note
    • C. Books of account
    • D. A right of personal service
    • E. None of these.
    Reveal answer

    Answer: B — A promissory note

  8. Q8. P V Sindhu won silver medal in Rio Olympics. To whom did she lose in final match?

    • A. Wang Yihan
    • B. Carolina Marin
    • C. Nozomi Okuhara
    • D. SUN Yu
    • E. None of these
    Reveal answer

    Answer: B — Carolina Marin

  9. Q9. Which one among the following is not a Tiger Reserve in India?

    • A. Ranthabhor National Park
    • B. Sariska National Park
    • C. Jim Corbett National Park
    • D. Gir National Park
    • E. None of these
    Reveal answer

    Answer: D — Gir National Park

  10. Q10. Under Indian Evidence Act,1872, a court has no discretion regarding proof a fact in context of :-

    • A. May presume'
    • B. 'Shall presume'
    • C. 'Conclusive proof'
    • D. 'Judicial Notice'
    • E. None of these
    Reveal answer

    Answer: C — 'Conclusive proof'

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.