Punjab Prelims 2019

Punjab Judiciary (PCS-JB) Prelims2019124 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (114 more in the full paper.)

Sample questions from Punjab Prelims 2019

The first 10 questions of this Punjab Judiciary (PCS-JB) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. The Punjab Courts Act, 1918 provides that:

    • A. The district judge shall have control over all the civil courts within local limits of his jurisdiction, subject to general superintendence and control of state government.
    • B. The district judge shall have control over all the civil courts within local limits of his jurisdiction, subject to general superintendence and control of central government.
    • C. The district judge shall have control over all the civil courts within local limits of his jurisdiction, subject to general superintendence and control of High Courts.
    • D. The district judge shall have control over all the civil courts within local limits of his jurisdiction and there shall be no superintendence and control over such jurisdiction.
    Reveal answer

    Answer: C — The district judge shall have control over all the civil courts within local limits of his jurisdiction, subject to general superintendence and control of High Courts.

  2. Q2. Which one of the statements is not correct?

    • A. Oral acceptance is a valid acceptance
    • B. Acceptance must be in writing
    • C. Acceptance must be communicated
    • D. Acceptance must be in prescribed manner
    Reveal answer

    Answer: B — Acceptance must be in writing

  3. Q3. In India, the doctrine of impossibility of performance rendering contracts void is based on:

    • A. The theory of implied term
    • B. Theory of Unjust Enrichment
    • C. Supervening impossibility
    • D. Theory of just and reasonable solution
    Reveal answer

    Answer: C — Supervening impossibility

  4. Q4. On attaining the age of Majority, the minor's agreement

    • A. Can be ratified
    • B. becomes automatically valid
    • C. Cannot be ratified
    • D. becomes void
    Reveal answer

    Answer: C — Cannot be ratified

  5. Q5. An agreement is considered to be against public policy when it is: (i) Agreement for sale of public offices and titles (ii) Marriage brokerage agreement (iii) Agreement not to bid (iv) Agreement for improper promotion of litigation

    • A. Only (i) is correct.
    • B. (i), (ii) and (iii) are correct.
    • C. All are correct.
    • D. All are incorrect.
    Reveal answer

    Answer: C — All are correct.

  6. Q6. Under the Indian Contract Act, 1872, coercion means

    • A. Committing of any act forbidden by IPC
    • B. Threatening to commit any act forbidden by IPC
    • C. Unlawful detention or threatening to detain any property to the prejudice of any person
    • D. All of the above
    Reveal answer

    Answer: D — All of the above

  7. Q7. A party to a contract committing breach, is generally liable to pay compensation in respect of:

    • A. Losses caused whether directly or indirectly
    • B. Direct consequences flowing from the breach of contract
    • C. Losses caused remotely
    • D. Any loss caused to the plaintiff
    Reveal answer

    Answer: B — Direct consequences flowing from the breach of contract

  8. Q8. If the parties to a contract, agree to substitute a new contract for it or to rescind or alter it, the original contract -

    • A. Has to be performed
    • B. May or may not be performed
    • C. Need not be performed
    • D. Should be performed in case of rescission and alteration, but not in case of novation
    Reveal answer

    Answer: C — Need not be performed

  9. Q9. An unpaid seller can exercise: (i) Right of stoppage in transit (ii) Right to lien (iii) Right to re-sale

    • A. Any of the above three
    • B. Only (ii)
    • C. Only (i) and (ii)
    • D. Only (ii) and (iii)
    Reveal answer

    Answer: A — Any of the above three

  10. Q10. Under Chapter V of the Sale of Goods Act, 1930, the term Seller includes:

    • A. Seller's Agent
    • B. Unpaid Seller
    • C. Buyer
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: B — Unpaid Seller

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.