Punjab Prelims 2023

Punjab Judiciary (PCS-JB) Prelims2023125 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (115 more in the full paper.)

Sample questions from Punjab Prelims 2023

The first 10 questions of this Punjab Judiciary (PCS-JB) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Which of the following sections have been inserted in the Indian Penal Code, 1860 by the Criminal Law (Amendment) Act, 2013:

    • A. Section 376A
    • B. Section 376B
    • C. Sections 166A, 166B, 354C
    • D. All of the above
    Reveal answer

    Answer: D — All of the above

  2. Q2. Voluntarily throwing or attempting to throw acid is an offence punishable under Indian Penal Code, 1860:

    • A. Section 326A
    • B. Section 326B
    • C. Section 228A
    • D. Section 228
    Reveal answer

    Answer: B — Section 326B

  3. Q3. Under Section 65 of IPC sentence of imprisonment for non-payment of fine shall be limited to:

    • A. one-third of the maximum term of imprisonment fixed for the offence
    • B. one-fourth of the maximum term of imprisonment fixed for the offence
    • C. one-half of the maximum term of imprisonment fixed for the offence
    • D. equal to the maximum term of imprisonment fixed for the offence
    Reveal answer

    Answer: B — one-fourth of the maximum term of imprisonment fixed for the offence

  4. Q4. Cheating and thereby dishonestly inducing delivery of property, or the making alteration or destruction of a valuable security is dealt under:

    • A. Section 417 of IPC
    • B. Section 418 of IPC
    • C. Section 419 of IPC
    • D. Section 420 of IPC
    Reveal answer

    Answer: D — Section 420 of IPC

  5. Q5. Which section of IPC deals with homicide by negligence?

    • A. Section 302 of IPC
    • B. Section 307 of IPC
    • C. Section 304A of IPC
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: C — Section 304A of IPC

  6. Q6. Which of the following punishments cannot be awarded under the Indian Penal Code?

    • A. forfeiture of property
    • B. rigorous imprisonment
    • C. transportation for life
    • D. death
    Reveal answer

    Answer: C — transportation for life

  7. Q7. In which of the following case, it was held that the death sentence should be given in the 'rarest of rare cases'?

    • A. R. v. Govinda (1877) ILR Bom 342
    • B. Hussain Ara Khatoon v. State of Bihar 1979 AIR 1369
    • C. Sunil Batra v. Delhi Administration 1980 AIR 1579
    • D. Bachan Singh v. State of Punjab AIR 1980 SC 898
    Reveal answer

    Answer: D — Bachan Singh v. State of Punjab AIR 1980 SC 898

  8. Q8. A, who was previously convicted under Section 376 IPC is again convicted under same section for life imprisonment. Here imprisonment for life means:

    • A. Remainder of A's natural life
    • B. 20 Years
    • C. 14 Years
    • D. 30 Years
    Reveal answer

    Answer: A — Remainder of A's natural life

  9. Q9. Under Section 120A of IPC, to constitute the offence of criminal conspiracy at least:

    • A. Two members are required
    • B. Three members are required
    • C. Four members are required
    • D. Five members are required
    Reveal answer

    Answer: A — Two members are required

  10. Q10. Explanation 2 to Section 370 of IPC, the consent of the victim is ……….. in the determination of the offence of trafficking:

    • A. Necessary in certain cases
    • B. Always necessary
    • C. Valid
    • D. Immaterial
    Reveal answer

    Answer: D — Immaterial

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.