RJS PRELIMS 2019 Set D

Rajasthan Judiciary (RJS) Prelims2019100 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (90 more in the full paper.)

Sample questions from RJS PRELIMS 2019 Set D

The first 10 questions of this Rajasthan Judiciary (RJS) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. For the purpose of Limitation Act, 1963, a suit in the case of a pauper, is instituted;

    • A. When the plaint is presented to the proper office
    • B. When application for leave to sue as a pauper is made
    • C. When the application seeking leave to sue as a pauper is granted
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: B — When application for leave to sue as a pauper is made

  2. Q2. Who amongst the following cannot be appointed as Advocate General;

    • A. An advocate of 66 years of age
    • B. An advocate who has not practiced in such State
    • C. An advocate having 07 years of practice at Bar
    • D. All of the above
    Reveal answer

    Answer: B — An advocate who has not practiced in such State

  3. Q3. Which of the following contracts can be enforced?

    • A. A contract for the non-performance of which compensation is an adequate relief
    • B. A contract which is in its nature determinable
    • C. A contract the performance whereof involves the performance of a continuous duty
    • D. Purchase of a share of a partner in a firm
    Reveal answer

    Answer: A — A contract for the non-performance of which compensation is an adequate relief

  4. Q4. A suit alleging 'public nuisance' can be instituted by; (A) Advocate General of the State (B) By two or more persons, who have suffered the damage (C) By two or more persons, with the leave of the Court, even though no special damage has been caused to them (D) A member of the local body. Which of the following combination is correct?

    • A. (A) & (B)
    • B. (A) & (C)
    • C. (B) & (D)
    • D. (C) & (D)
    Reveal answer

    Answer: D — (C) & (D)

  5. Q5. Power to amend the issue or frame additional issues prior to passing of a decree vests in a Court by virtue of which provision of the Code of Civil Procedure, 1908?

    • A. Order XIV Rule 1
    • B. Order XIV Rule 5
    • C. Order XIV Rule 6
    • D. Section 151
    Reveal answer

    Answer: D — Section 151

  6. Q6. The words 'SOCIALIST SECULAR' were inserted in the Preamble of the Constitution by which constitutional amendment?

    • A. Forty First amendment
    • B. Forty Second amendment
    • C. Forty Fourth amendment
    • D. Forty Sixth amendment
    Reveal answer

    Answer: C — Forty Fourth amendment

  7. Q7. Section 43 of the Transfer of Property Act, 1882, which deals with transfer by unauthorised person who subsequently acquires interest in immovable property transferred, underlines doctrine of;

    • A. Actionable claims
    • B. Estoppel by deed
    • C. Estoppel by election
    • D. Right of pre-emption
    Reveal answer

    Answer: B — Estoppel by deed

  8. Q8. Ashok lets a house to Bharat for five years. Bharat underlets the house to Kishore at a monthly rent of Rs. 2,000/-. The five years expire, but Kishore continues in possession of the house and pays the rent to Ashok. What is the status of Kishore?

    • A. Tenant holding over
    • B. Trespasser
    • C. Possession is unauthorised
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: A — Tenant holding over

  9. Q9. Where a plaintiff omits to sue in respect of, or intentionally relinquishes any portion of his claim, he shall not afterwards sue in respect of the portion so omitted or relinquished. The genesis of this principle lies in;

    • A. Section 115 of the Indian Evidence Act, 1872
    • B. Section 11 of the Code of Civil Procedure, 1908
    • C. Order II Rule 2 of the Code of Civil Procedure, 1908
    • D. Order I Rule 2 of the Code of Civil Procedure, 1908
    Reveal answer

    Answer: C — Order II Rule 2 of the Code of Civil Procedure, 1908

  10. Q10. Which of the Acts & Regulations cannot be declared unconstitutional by High Courts and Supreme Court?

    • A. Acts & Regulations concerning persons from Scheduled Castes & Scheduled Tribes
    • B. Acts & Regulations concerning Parliament & its members
    • C. Acts & Regulations enlisted in Schedule VII of the Constitution
    • D. Acts & Regulations enlisted in Schedule IX of the Constitution
    Reveal answer

    Answer: C — Acts & Regulations enlisted in Schedule VII of the Constitution

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.