RJS Prelims 2021 Set B

Rajasthan Judiciary (RJS) Prelims2021100 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (90 more in the full paper.)

Sample questions from RJS Prelims 2021 Set B

The first 10 questions of this Rajasthan Judiciary (RJS) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Under the Specific Relief Act, 1963, when a part of a contract stands on a separate and independent footing from another part which cannot be specifically performed, then:-

    • A. The court may not direct the specific performance of the former part.
    • B. It will be at court's discretion to direct or not to direct specific performance.
    • C. The court may direct the specific performance of the former part.
    • D. None of the above option.
    Reveal answer

    Answer: C — The court may direct the specific performance of the former part.

  2. Q2. Under The Transfer of Property Act, 1882 'Attached to the earth' does NOT mean:-

    • A. Trees
    • B. Shrubs
    • C. Growing crops
    • D. Walls or Buildings
    Reveal answer

    Answer: C — Growing crops

  3. Q3. Under The Indian Contract Act, 1872, a Contract to perform the promise or discharge the liability of a third person in case of his default is:-

    • A. A contract of guarantee
    • B. A contract of warranty
    • C. A contract of Indemnity
    • D. None of the above option.
    Reveal answer

    Answer: A — A contract of guarantee

  4. Q4. Which statement with reference to section 3 of Indian Evidence Act, 1872 is NOT correct?

    • A. A map or plan is a document.
    • B. An inscription on a metal plate is a document.
    • C. A caricature is not a document.
    • D. That a man said certain words, is a fact.
    Reveal answer

    Answer: C — A caricature is not a document.

  5. Q5. If for a period of ......, a member of a house of the legislature of a State is absent from all meetings without permission, the house may declare his seat vacant.

    • A. 120 days
    • B. 90 days
    • C. 60 days
    • D. 30 days
    Reveal answer

    Answer: C — 60 days

  6. Q6. Under the Code of Civil Procedure, 1908, which of the following is NOT a supplemental proceeding?

    • A. Appointment of a Receiver.
    • B. Granting of a Temporary Injunction.
    • C. Arrest and attachment before judgement.
    • D. Granting of a Permanent Injunction.
    Reveal answer

    Answer: D — Granting of a Permanent Injunction.

  7. Q7. Under the Code of Civil Procedure, 1908, in one situation the contract of engagement of a lawyer by party to suit will be deemed to continue even after death of that party. Which is that situation?

    • A. Till the pleader inform the court about death of party.
    • B. Till the legal heirs engage a new lawyer.
    • C. Till an application for impleadment of legal heirs is filed.
    • D. Till the legal heirs are brought on record.
    Reveal answer

    Answer: A — Till the pleader inform the court about death of party.

  8. Q8. For purpose of hearing any reference under Article 143 of Constitution, the minimum number of judges of Supreme Court who are to sit shall be:-

    • A. 3
    • B. 5
    • C. 7
    • D. 11
    Reveal answer

    Answer: B — 5

  9. Q9. In which case, presumption of contract to the contrary under section 230 of ICA 1872 shall NOT be presumed?

    • A. Where the contract is made by an agent for sale/purchase of goods for a merchant resident abroad.
    • B. Where the principal does not disclose the name of his agent.
    • C. Where the principal, though disclosed, cannot be sued.
    • D. In all the above cases.
    Reveal answer

    Answer: B — Where the principal does not disclose the name of his agent.

  10. Q10. An Advertisement in a news paper inviting tenders is:-

    • A. Proposal
    • B. Invitation for conversation
    • C. Promise
    • D. Invitation for proposal
    Reveal answer

    Answer: D — Invitation for proposal

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.