RJS Prelims 2025 Set B
You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (90 more in the full paper.)
Sample questions from RJS Prelims 2025 Set B
The first 10 questions of this Rajasthan Judiciary (RJS) Prelims paper, with answers and explanations.
Q1. Who amongst the following is NOT heir in Class 1 of the Schedule of the Hindu Succession Act, 1956?
- A. Son of a pre-deceased son of a pre-deceased son
- B. Daughter of a pre-deceased daughter of a pre-deceased son
- C. Father
- D. Mother
Reveal answer
Answer: C — Father
Q2. For the purposes of the Limitation Act, 1963, a suit is instituted, in the case of a claim against a company which is being wound up by the court, when -
- A. The claimant first sends in his claim to the official liquidator.
- B. The claim is accepted by the official liquidator.
- C. The official liquidator took cognizance of the claim send to him by the claimant.
- D. The official liquidator issue notice to the opposite party.
Reveal answer
Answer: A — The claimant first sends in his claim to the official liquidator.
Q3. A decree is passed by the Civil Judge, Ajmer. Later on, on account of creation of new district namely Beawar, local jurisdiction has been changed and now, the land in question comes under the jurisdiction of Civil Judge, Beawar. Which of the following courts, have jurisdiction to execute such decree?
- A. Civil Judge Ajmer only
- B. Civil Judge Beawar only
- C. Both Civil Judge Ajmer and Beawar
- D. Neither Civil Judge Ajmer nor Civil Judge Beawar but the jurisdiction is to be decided by the High Court
Reveal answer
Answer: C — Both Civil Judge Ajmer and Beawar
Q4. Where the registered address of a party is discovered by the Court to be incomplete, false or fictitious, the Court may, either on its own motion, or on the application of any party, order -
- A. In the case where such registered address was furnished by a defendant, his defence be struck out and he be placed in the same position as if he had not put up any defence.
- B. In the case where such registered address was furnished by a plaintiff, stay of the suit.
- C. Both (1) & (2) are correct.
- D. Both (1) & (2) are incorrect.
Reveal answer
Answer: C — Both (1) & (2) are correct.
Q5. Under the provisions of the Transfer of Property Act, 1882, which of the following lease can be made by oral agreement?
- A. A lease of immoveable property for any term exceeding one year.
- B. A lease of immoveable property from year to year.
- C. A lease of immoveable property for any term not exceeding one year, accompanied by delivery of possession.
- D. None of the above, because the lease of immoveable property cannot be made by oral agreement.
Reveal answer
Answer: C — A lease of immoveable property for any term not exceeding one year, accompanied by delivery of possession.
Q6. Rule of Heydon's case is known as -
- A. Mischief Rule
- B. Golden Rule of Interpretation
- C. Rule of Ejusdem Generis
- D. Rule of Reasonable Construction
Reveal answer
Answer: A — Mischief Rule
Q7. Which of the following statement is NOT correct with regard to the payment and delivery under the Sale of Goods Act, 1930?
- A. Unless otherwise agreed, delivery of the goods and payment of the price are concurrent conditions.
- B. Delivery of goods sold may be made by doing anything which the parties agree shall be treated as delivery or which has the effect of putting the goods in the possession of the buyer or of any person authorised to hold them on his behalf.
- C. A delivery of part of goods, in progress of the delivery of the whole, has the same effect, for the purpose of passing the property in such goods, as a delivery of the whole; but a delivery of part of the goods, with an intention of severing it from the whole, does not operate as a delivery of the remainder.
- D. Apart from any express contract, the seller of goods is bound to deliver them without waiting the buyer to apply for delivery.
Reveal answer
Answer: D — Apart from any express contract, the seller of goods is bound to deliver them without waiting the buyer to apply for delivery.
Q8. As per the provisions of the Sale of Goods Act, 1930, a contract of sale may be made in writing ---
- A. But cannot be by word of mouth.
- B. Or by word of mouth but cannot be partly in writing and partly by word of mouth.
- C. Or by word of mouth, or partly in writing and partly by word of mouth but cannot be implied from the conduct of the parties.
- D. Or by word of mouth, or partly in writing and partly by word of mouth or may also be implied from the conduct of the parties.
Reveal answer
Answer: D — Or by word of mouth, or partly in writing and partly by word of mouth or may also be implied from the conduct of the parties.
Q9. Words and expressions used in the Bharatiya Sakshya Adhiniyam, 2023 and not defined therein, but defined in ______________ shall have the same meanings as assigned to them in the said Act and Sanhitas.
- A. The Code of Civil Procedure, 1908, the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, 2023 and the Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023
- B. The Code of Civil Procedure, 1908, the Specific Relief Act, 1963, the Information Technology Act, 2000, the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, 2023 and the Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023
- C. The Code of Civil Procedure, 1908, the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, 2023, the Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023 and the Information Technology Act, 2000
- D. The Information Technology Act, 2000, the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, 2023 and the Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023
Reveal answer
Answer: D — The Information Technology Act, 2000, the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, 2023 and the Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023
Q10. According to the provisions of the Hindu Adoption and Maintenance Act, 1956, where the parentage of the child is not known, by whom and to whom, a child can be given in adoption?
- A. The guardian of the child may give the child in adoption with the previous permission of the court to any person but not to the guardian himself.
- B. The guardian of the child may give the child in adoption with the previous permission of the court to himself only.
- C. The person who is taken care of the child i.e. giving shelter, food, cloths & other essentials etc., irrespective of the fact whether such person is a guardian in the eyes of law or not, with the previous permission of the court, may give the child in adoption to any person including himself.
- D. The guardian of the child may give the child in adoption with the previous permission of the court to any person including the guardian himself.
Reveal answer
Answer: D — The guardian of the child may give the child in adoption with the previous permission of the court to any person including the guardian himself.
Want the full paper? Create a free account or see premium plans.