RJS Prelims Mock 1

RJS Prelims Mock Tests100 questionsMock test

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (90 more in the full paper.)

Sample questions from RJS Prelims Mock 1

The first 10 questions of this RJS Prelims Mock Tests paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Which of the following statement, in the context of section 125 of CrPC, is not correct

    • A. It is inconsistent with section 23 of the Hindu Adoption and Maintenance Act, 1956 and both cannot stand together
    • B. Section 24 of the Hindu Marriage Act, 1955 does not stand in the way of relief under section 125 of CrPC
    • C. Sections 18 and 20 of the Hindu Adoption and Maintenance Act, 1956 have not affected the right of the wife or the child under section 125 of CrPC
    • D. Section 25 of the Hindu Marriage Act, 1955 does not stand in the way of relief under section 125 of CrPC
    Reveal answer

    Answer: A — It is inconsistent with section 23 of the Hindu Adoption and Maintenance Act, 1956 and both cannot stand together

  2. Q2. Section 125 of CrPC provides a remedy

    • A. By way of summary procedure which is co-extensive with the civil liabilities under the personal law
    • B. By way of Summary procedure which is not-extensive with the civil liabilities under the civil law
    • C. By way of summary procedure which is not co-extensive with the civil liabilities under the personal law or civil law
    • D. Both (a) and (b)
    Reveal answer

    Answer: C — By way of summary procedure which is not co-extensive with the civil liabilities under the personal law or civil law

  3. Q3. The orders passed under section 125 of CrPC are

    • A. Summary in nature but finally determine the right and obligation of the parties
    • B. Summary in nature and do not finally determine the right and obligation of the parties which are to be finally determined by a civil court
    • C. Substantive in nature and finally determine the right and obligations of the parties
    • D. Substantive in nature and not subject to determination of a right of the parties by a civil court
    Reveal answer

    Answer: B — Summary in nature and do not finally determine the right and obligation of the parties which are to be finally determined by a civil court

  4. Q4. An order for maintenance or interim allowance can be cancelled under, the circumstances stated in

    • A. Under Section 125 (5) of CrPC
    • B. Under section 127(2) of CrPC
    • C. Under section 127 (3) of CrPC
    • D. All the above
    Reveal answer

    Answer: D — All the above

  5. Q5. Application for interim monthly allowance & expenses of the proceedings

    • A. Is to be decided within 30 days of the service of notice of the application to such person
    • B. Is to be decided within 60 days of the service of notice of the application to such person
    • C. Is to be decided within 90 days of the service of notice of the application to such person
    • D. Is to be decided within 6 months of the service of notice of the application to such person
    Reveal answer

    Answer: A — Is to be decided within 30 days of the service of notice of the application to such person

  6. Q6. Which section of the CrPC deals with the procedure to be followed when a complaint is filed before a magistrate?

    • A. Section 200
    • B. Section 201
    • C. Section 202
    • D. Section 203
    Reveal answer

    Answer: A — Section 200

  7. Q7. The magistrate can make an order directing investigation Under Section 159 CrPC, when

    • A. Police not conducted the investigation properly
    • B. Police has chosen not to investigate
    • C. The FIR has not been lodged
    • D. All of the above
    Reveal answer

    Answer: D — All of the above

  8. Q8. The CrPC is applicable in respect of offence punishable under

    • A. IPC
    • B. IPC and any special law
    • C. IPC, any special law and local law
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: C — IPC, any special law and local law

  9. Q9. Where a Magistrate pass order stopping investigation Under Section 167(5) CrPC, such an order

    • A. May be vacated by the Session Judge
    • B. May be vacated by the Session Judge, only in case of non-bailable offence
    • C. Shall not be vacated by any other court of law
    • D. Both (A) and (B)
    Reveal answer

    Answer: A — May be vacated by the Session Judge

  10. Q10. A criminal case was filed against the accused Under Section 307 IPC. A final report Under Section 173(2) of CrPC was filed and it was submitted that no offence was found to have been committed by the accused. The Magistrate rejected the closure report and issued direction, directing the police to file charge-sheet

    • A. The order passed by the Magistrate is not legally valid
    • B. The Magistrate is empowered to pass such order Under Section 156(3) CrPC
    • C. The Magistrate is empowered to pass such order Under Section 173(8) CrPC
    • D. The Magistrate can pass such order Under Section 190(1)(B)
    Reveal answer

    Answer: C — The Magistrate is empowered to pass such order Under Section 173(8) CrPC

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.