RJS Prelims Mock 3

RJS Prelims Mock Tests100 questionsMock test

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (90 more in the full paper.)

Sample questions from RJS Prelims Mock 3

The first 10 questions of this RJS Prelims Mock Tests paper, with answers and explanations.

  1. Q1. According to Rajasthan Rent Control Act, 2001, the presiding officer of Appellate Rent Tribunal shall be a member of:

    • A. District Judge Cadre
    • B. High Court
    • C. District Judge Cadre with minimum 3 years of experience
    • D. Either (b) or (c)
    Reveal answer

    Answer: D — Either (b) or (c)

  2. Q2. According to Rajasthan Rent Control Act, 2001, the document filed before the Rent tribunal by the petitioner shall be marked as:

    • A. Ex–1 and Ex–2
    • B. Ex–1 or Ex–2
    • C. Ex–A–1 and Ex–A–2
    • D. Ex–R–1 and Ex–R–2
    Reveal answer

    Answer: C — Ex–A–1 and Ex–A–2

  3. Q3. Which of the following Sections of Rajasthan Rent Control Act, 2001 deals with duties of tenant and landlord?

    • A. Section 22
    • B. Section 23
    • C. Section 24
    • D. Section 25
    Reveal answer

    Answer: C — Section 24

  4. Q4. How many presiding officers can be appointed under Rent Tribunals?

    • A. One
    • B. Two
    • C. Three
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: C — Three

  5. Q5. As per Section 12(3) of Rajasthan Rent Control Act, 2001, landlord may submit his reply within .............. days from the date of service of notice.

    • A. 10 days
    • B. 15 days
    • C. 21 days
    • D. 30 days
    Reveal answer

    Answer: C — 21 days

  6. Q6. As per Section 2(a) of Rajasthan Rent Control Act, 2001, amenities includes:

    • A. (1), (2), (3), (4), (5), (6)
    • B. (1), (2), (3), (4)
    • C. (1), (2), (4), (6)
    • D. (1), (2), (3), (6)
    Reveal answer

    Answer: B — (1), (2), (3), (4)

  7. Q7. Under the Rajasthan Rent Control Act, a landlord may let out the premises for residential purposes for a limited period not exceeding

    • A. five years
    • B. three years
    • C. one year
    • D. two year
    Reveal answer

    Answer: B — three years

  8. Q8. In which Section of the Rajasthan Rent Control Act while providing restoration of possession of illegally dispossessed tenant the aggrieved tenant has been given a right to file a petition before the Rent Tribunal?

    • A. Section 13
    • B. Section 11
    • C. Section 12
    • D. Section 14
    Reveal answer

    Answer: C — Section 12

  9. Q9. Under the Rajasthan Rent Control Act, 2001, If tenant does not vacate within 3 months from the date of issuance of certificate for recovery of possession- In the case of commercial property, the tenant is liable to pay ................... as mesne profits.

    • A. 3 times of rent
    • B. 5 times of rent
    • C. 2 times of rent
    • D. 8 times of rent
    Reveal answer

    Answer: A — 3 times of rent

  10. Q10. Who will not be included as public servant within the meaning of Section 21 of the IPC?

    • A. Presiding Officers
    • B. Employees of Rent Tribunals
    • C. Employees of Appellate Rent Tribunals
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: B — Employees of Rent Tribunals

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.