RJS Prelims Mock 4

RJS Prelims Mock Tests100 questionsMock test

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (90 more in the full paper.)

Sample questions from RJS Prelims Mock 4

The first 10 questions of this RJS Prelims Mock Tests paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Which section of the Juvenile Justice Act 2015 deals with the placement of a person who ceases to be a child during the process of inquiry?

    • A. Section 7 of The Juvenile Justice Act 2015
    • B. Section 4 of The Juvenile Justice Act 2015
    • C. Section 5 of The Juvenile Justice Act 2015
    • D. Section 9 of The Juvenile Justice Act 2015
    Reveal answer

    Answer: C — Section 5 of The Juvenile Justice Act 2015

  2. Q2. Under section 7 of The Juvenile Justice Act 2015 in the event of any difference of opinion among the members of the Board in the interim or final disposal, the opinion of the majority shall prevail, but where there is no such majority, whose opinion shall prevail?

    • A. Opinion of the Principal Magistrate
    • B. Opinion of the Board
    • C. Opinion of the State Government
    • D. Opinion of the Centre Government
    Reveal answer

    Answer: A — Opinion of the Principal Magistrate

  3. Q3. Under section 16 of The Juvenile Justice Act 2015 .............. or ............... shall review the pendency of cases of the Board once in every three months, and shall direct the Board to increase the frequency of its sittings or may recommend the constitution of additional Boards.

    • A. the Chief Judicial Magistrate or the Chief Metropolitan Magistrate
    • B. the Chief Metropolitan Magistrate or Session Judge
    • C. the Metropolitan Magistrate or Chief judicial Magistrate of first class
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: A — the Chief Judicial Magistrate or the Chief Metropolitan Magistrate

  4. Q4. Powers of Children's Court are granted under which of the following Section of JJ Act?

    • A. Section 19
    • B. Section 16
    • C. Section 18
    • D. Section 17
    Reveal answer

    Answer: C — Section 18

  5. Q5. Under Section 79 of JJ Act, the term "employment" shall also include:

    • A. selling goods
    • B. entertainment in public places for economic gain.
    • C. selling services
    • D. all of the above
    Reveal answer

    Answer: D — all of the above

  6. Q6. Which of the following principles is not dealt under Section 3 of the Juvenile Justice Act?

    • A. Principle of Natural Justice
    • B. Principle of Restitution
    • C. Principle of diversion
    • D. Principle of Positive measures
    Reveal answer

    Answer: D — Principle of Positive measures

  7. Q7. What is the primary objective of the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2015?

    • A. Rehabilitation of juvenile offenders
    • B. Protection of children in need of care and protection
    • C. Prevention of juvenile delinquency
    • D. All of the above
    Reveal answer

    Answer: D — All of the above

  8. Q8. Under Section 85 of the Juvenile Justice Act, Whoever commits any of the offences referred to in this Chapter on any child who is disabled as so certified by a medical practitioner, then, such person shall be liable to:

    • A. twice the penalty provided for such offence
    • B. thrice the penalty provided for such offence
    • C. One-half of the penalty provided for such an offence
    • D. One-fourth of the penalty provided for such offence
    Reveal answer

    Answer: B — thrice the penalty provided for such offence

  9. Q9. Who will create a fund in such a name as it thinks fit for the welfare and rehabilitation of the children dealt with under Juvenile Justice Act?

    • A. District Juvenile Justice Board
    • B. Child Welfare Committee
    • C. State Government
    • D. State Commission for Protection of Child Rights
    Reveal answer

    Answer: C — State Government

  10. Q10. Which authority establishes the "Observation Home" under the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2015?

    • A. State Governments
    • B. Central Government
    • C. Union Child Welfare Ministry
    • D. NGOS
    Reveal answer

    Answer: A — State Governments

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.