RJS Prelims Mock 5

RJS Prelims Mock Tests100 questionsMock test

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (90 more in the full paper.)

Sample questions from RJS Prelims Mock 5

The first 10 questions of this RJS Prelims Mock Tests paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Which of the following definitions of 'person' is correct according to Section 11 of IPC?

    • A. Only individuals, excluding corporations and associations.
    • B. Only incorporated entities, excluding unincorporated bodies.
    • C. Any Company or Association or body of persons, whether incorporated or not.
    • D. Only incorporated companies, excluding unincorporated associations.
    Reveal answer

    Answer: C — Any Company or Association or body of persons, whether incorporated or not.

  2. Q2. Under Indian Penal Code, 1860, what must be the age of a minor regarding the offence of kidnapping from lawful guardianship?

    • A. Under sixteen years of age male or under eighteen years of age female
    • B. Under eighteen years of age male or under twenty-one years of age female
    • C. Under twenty years of age male or under twenty-one years of age female
    • D. Under eighteen years of age male or under sixteen years of age female
    Reveal answer

    Answer: A — Under sixteen years of age male or under eighteen years of age female

  3. Q3. Which of the following statements accurately reflects the concept of Section 93 of Indian Penal Code, 1860?

    • A. Any communication made in good faith is considered an offence regardless of its impact.
    • B. Communication made in good faith is not considered an offence if it benefits the recipient.
    • C. Communication made in bad faith is considered an offence regardless of its intention.
    • D. Communication made in good faith is an offence if it causes harm to the recipient.
    Reveal answer

    Answer: B — Communication made in good faith is not considered an offence if it benefits the recipient.

  4. Q4. Z's will contains words - 'I direct that all my remaining property be equally divided between A, B and C'. A dishonestly scratches out B's name. A has committed offence of:

    • A. forgery
    • B. cheating
    • C. mischief
    • D. none of the above
    Reveal answer

    Answer: A — forgery

  5. Q5. Under which Section of the IPC does the provision state that causing death of a quick unborn child by an act amounting to culpable homicide is an offence?

    • A. Section 316
    • B. Section 320
    • C. Section 302
    • D. Section 299
    Reveal answer

    Answer: A — Section 316

  6. Q6. Under Section 498A of IPC, Whoever, being the husband or the relative of the husband of a woman, subjects such woman to cruelty shall be punished with:

    • A. imprisonment for three years which may extend to seven years and shall also be liable to fine
    • B. imprisonment for a term which may extend to three years and shall also be liable to fine
    • C. imprisonment for five years which may extend to life imprisonment and shall also be liable to fine
    • D. All of the above
    Reveal answer

    Answer: B — imprisonment for a term which may extend to three years and shall also be liable to fine

  7. Q7. 'Illegal' means everything which:

    • A. is an offence
    • B. is prohibited by law
    • C. furnishes ground for a civil action.
    • D. all of the above.
    Reveal answer

    Answer: D — all of the above.

  8. Q8. Arpan, an Indian citizen commits murder in America and makes good his escape to India.

    • A. Arpan can be prosecuted in India because by virtue of Section 4 of IPC, the Code has extra territorial application
    • B. Arpan cannot be prosecuted in India because the act was not committed in this country.
    • C. Arpan can neither be prosecuted in America nor in India.
    • D. Arpan can only be prosecuted in America where the offence has been committed.
    Reveal answer

    Answer: A — Arpan can be prosecuted in India because by virtue of Section 4 of IPC, the Code has extra territorial application

  9. Q9. Barendra Kumar Ghose v. King Emperor, 1925 case deals with:

    • A. Common intention
    • B. Common objective
    • C. Cheating
    • D. None of these
    Reveal answer

    Answer: A — Common intention

  10. Q10. A instigates B to instigate C to murder Z. B accordingly instigates C to murder Z. B is liable to be punished for murder and A instigated B. Hence A is:

    • A. B is only liable to the same punishment
    • B. A is also liable to the same punishment
    • C. A is only liable to the same punishment
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: B — A is also liable to the same punishment

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.