RJS Prelims Mock 5

RJS Prelims Mock Tests200 questionsMock test

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (190 more in the full paper.)

Sample questions from RJS Prelims Mock 5

The first 10 questions of this RJS Prelims Mock Tests paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Which of the following statements is correct in relation to bouncing of a cheque?

    • A. Offence of cheque bouncing is a compoundable offence.
    • B. Every trial of cheque bouncing shall be concluded within 3 months.
    • C. In trial of such cases, provisions of u/s 262 to 265 of CrPC will not apply.
    • D. In case of conviction in summary trial of such cases, Magistrate shall pass a sentence of imprisonment for a term of 2 years.
    Reveal answer

    Answer: A — Offence of cheque bouncing is a compoundable offence.

  2. Q1. Guardian under the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2015 means

    • A. A natural guardian of child
    • B. Any other person having actual control over child
    • C. Both (a) and (b)
    • D. Only (a)
    Reveal answer

    Answer: C — Both (a) and (b)

  3. Q2. Which of the following is not the essential ingredient for the complaint under section 138 of the NI Act?

    • A. There is legally enforceable debt
    • B. The cheque has been returned due to insufficiency of funds
    • C. The payee receives a written notice from the drawer demanding payment within 15 days
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: D — None of the above

  4. Q2. The residence order under the Protection of Women from Domestic Violence Act, 2005 is issued under

    • A. Section 18
    • B. Section 19
    • C. Section 20
    • D. Section 21
    Reveal answer

    Answer: B — Section 19

  5. Q3. Under section 139 of the NI Act, the presumption in favor of holder is in nature of:

    • A. rebuttable presumption
    • B. irrebuttable presumption
    • C. both (a) or (b)
    • D. none of the above
    Reveal answer

    Answer: A — rebuttable presumption

  6. Q3. Where an offence under Juvenile Justice Act, 2015 is punishable with imprisonment for term more than seven years, triable by

    • A. Juvenile Justice Board
    • B. Sessions court
    • C. Magistrate's Court
    • D. A Children's Court
    Reveal answer

    Answer: D — A Children's Court

  7. Q4. Under Section 2 of the Probation of Offenders Act the probation officer means an officer appointed to be a probation officer or recognized as such under which Section?

    • A. Section 13
    • B. Section 12
    • C. Section 14
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: A — Section 13

  8. Q4. Punishment under Juvenile Justice Act, 2015 for offences on disabled child

    • A. Thrice of the penalty of such offence
    • B. Twice of the penalty of such offence
    • C. Five times of the penalty of such offence
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: B — Twice of the penalty of such offence

  9. Q5. Every offence punishable under Negotiable Instrument Act, 1881

    • A. Shall be compoundable
    • B. Shall not be compoundable
    • C. Shall be compoundable with court permission
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: A — Shall be compoundable

  10. Q5. Which of the following is not the duty of the probation officer under the Probation of Offenders Act?

    • A. advise and assist offenders in the payment of compensation or costs ordered by the Court
    • B. advise and assist persons who have been released under section 4
    • C. supervise probationers and other persons placed under his supervision
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: D — None of the above

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.