UP Prelims APO 2009 Set A

UP APO Prelims2009150 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (140 more in the full paper.)

Sample questions from UP Prelims APO 2009 Set A

The first 10 questions of this UP APO Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. The most dominant item of agro-imports of India is:-

    • A. Pulses
    • B. Oil seeds
    • C. Cashew nuts
    • D. Edible oils
    Reveal answer

    Answer: D — Edible oils

  2. Q2. Who among the following benefits most from inflation?

    • A. Creditors
    • B. Debtors
    • C. Saving Bank Account Holders
    • D. Government Pensioners
    Reveal answer

    Answer: B — Debtors

  3. Q3. Mixed economy means a system:-

    • A. Where agriculture and industry are given equal importance
    • B. Where public sector exits along with the Private Sector in national economy
    • C. Where globalization is tampered by a heavy dose of swadeshi in national economy
    • D. Where the Centre and States are equal partners in economic planning and development
    Reveal answer

    Answer: B — Where public sector exits along with the Private Sector in national economy

  4. Q4. The Tornadoes are very strong tropical cyclones originating in:-

    • A. Carribean sea
    • B. China Sea
    • C. Arabian Sea
    • D. Black Sea
    Reveal answer

    Answer: A — Carribean sea

  5. Q5. The highest salinity is found in:-

    • A. Black sea
    • B. China sea
    • C. Dead sea
    • D. Mediterranean sea
    Reveal answer

    Answer: C — Dead sea

  6. Q6. Match List I (Food Grains) with List II (Leading Producer): A.Barley, B.Groundnuts, C.Rice, D.Soyabean | 1.China, 2.India, 3.Russia, 4.USA. Codes A B C D:

    • A. (a) 1 2 3 4
    • B. (b) 3 2 1 4
    • C. (c) 2 3 4 1
    • D. (d) 4 3 2 1
    Reveal answer

    Answer: B — (b) 3 2 1 4

  7. Q7. Consider the following statements:- Assertion: (A) India is a monsoon country. Reason: (R) The high Himalayas impart it climatic distinctiveness.

    • A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
    • B. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
    • C. (A) is true but (R) is false
    • D. (A) is false but (R) is true
    Reveal answer

    Answer: A — Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

  8. Q8. The most important mineralized rock system of India is:-

    • A. Cuddapa System
    • B. Dharwar System
    • C. Gondwana System
    • D. Vindhyan System
    Reveal answer

    Answer: B — Dharwar System

  9. Q9. The oldest mountain system of India is:-

    • A. Aravallis
    • B. Himalayas
    • C. Sahyadris
    • D. Vindhyas
    Reveal answer

    Answer: A — Aravallis

  10. Q10. The correct descending order of the following states in terms of density of population (2001) is:-

    • A. kerala, Bihar, Uttar Pradesh, West Bengal
    • B. Bihar, Kerala, West Bengal, Uttar Pradesh
    • C. West Bengal, Bihar, Kerala, Uttar Pradesh
    • D. Uttar Pradesh, West Bengal, Kerala, Bihar
    Reveal answer

    Answer: C — West Bengal, Bihar, Kerala, Uttar Pradesh

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.