UP Prelims APO 2011 Set A

UP APO Prelims2011150 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (140 more in the full paper.)

Sample questions from UP Prelims APO 2011 Set A

The first 10 questions of this UP APO Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Vitamin 'C' helps in the absorption of

    • A. Iron
    • B. Calcium
    • C. Iodine
    • D. Sodium
    Reveal answer

    Answer: A — Iron

  2. Q2. The full form of CAT is

    • A. Computerised Axial Topography
    • B. Computerised Arthritis Test
    • C. Computerised Axial Tomography
    • D. Computerised Abdominal Test
    Reveal answer

    Answer: C — Computerised Axial Tomography

  3. Q3. The chemical compound in the bleaching powder is

    • A. Calcium hydroxide
    • B. Calcium oxychloride
    • C. Calcium carbonate
    • D. Ammonium chloride
    Reveal answer

    Answer: C — Calcium carbonate

  4. Q4. Photosynthesis is the process in which

    • A. Light energy is converted into electric energy
    • B. Light energy is converted into chemical energy
    • C. Chemical energy is converted into light energy
    • D. Electrical energy is converted into light energy
    Reveal answer

    Answer: B — Light energy is converted into chemical energy

  5. Q5. The speed of sound is maximum in

    • A. Solid
    • B. Liquid
    • C. Gas
    • D. Vacuum
    Reveal answer

    Answer: A — Solid

  6. Q6. Which of the following is a genetic disease?

    • A. Beriberi
    • B. Cancer
    • C. Colour blindness
    • D. Filaria
    Reveal answer

    Answer: C — Colour blindness

  7. Q7. Alternating Current is converted into Direct Current by

    • A. Dynamo
    • B. Motor
    • C. Transformer
    • D. Rectifier
    Reveal answer

    Answer: D — Rectifier

  8. Q8. Who excavated the Harappan site at Dholavira?

    • A. J.P. Joshi
    • B. S.R. Rao
    • C. R.S. Bisht
    • D. B.B. Lal
    Reveal answer

    Answer: C — R.S. Bisht

  9. Q9. Which of the following Ashokan Inscriptions describe the despatch of religious missionaries to five Yavana Kingdoms?

    • A. Rock Edit III
    • B. Rock Edict VIII
    • C. Rock Edict X
    • D. Rock Edict XIII
    Reveal answer

    Answer: D — Rock Edict XIII

  10. Q10. Which of the following sacred Buddhist places was situated on the river 'Niranjana'?

    • A. Bodhagaya
    • B. Kushinagar
    • C. Lumbini
    • D. Rishipattana
    Reveal answer

    Answer: A — Bodhagaya

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.