UP Prelims APO 2015 Set A

UP APO Prelims2015150 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (140 more in the full paper.)

Sample questions from UP Prelims APO 2015 Set A

The first 10 questions of this UP APO Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Who among the following has recently been appointed a new Central Vigilance Commissioner?

    • A. T.M. Bhasin
    • B. K.V. Chaudhary
    • C. Pradeep Kumar
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: B — K.V. Chaudhary

  2. Q2. Which one of the following was the host country for the World Environment Day (WED) 2015?

    • A. Brazil
    • B. Italy
    • C. China
    • D. Australia
    Reveal answer

    Answer: B — Italy

  3. Q3. Which one of the following countries has recently decided to discard its virtually worthless national currency?

    • A. South Africa
    • B. Kenya
    • C. Sudan
    • D. Zimbabwe
    Reveal answer

    Answer: D — Zimbabwe

  4. Q4. In which one of the following countries the 16th World Sanskrit Conference was held?

    • A. Nepal
    • B. Thailand
    • C. Bhutan
    • D. Bahrain
    Reveal answer

    Answer: B — Thailand

  5. Q5. Who among the following Indian mathematicians invented metric system?

    • A. Aryabhatta
    • B. Pingala
    • C. Gargi
    • D. Bhaskar
    Reveal answer

    Answer: A — Aryabhatta

  6. Q6. Who among the following rishis composed Gayatri Mantra?

    • A. Vashistha
    • B. Vishwamitra
    • C. Bhrigu
    • D. Gargi
    Reveal answer

    Answer: B — Vishwamitra

  7. Q7. Who among the following added the doctrine of 'Bharhmacharya' in Jainism?

    • A. Parshvanath
    • B. Neminath
    • C. Mahavir
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: C — Mahavir

  8. Q8. Which one of the following is not mentioned in Rigveda?

    • A. Janapad
    • B. Jana
    • C. Grama
    • D. Kula
    Reveal answer

    Answer: A — Janapad

  9. Q9. In which of the following jails, Rajendra Laheri was hanged?

    • A. Faizabad
    • B. Gorakhpur
    • C. Gonda
    • D. Lucknow
    Reveal answer

    Answer: C — Gonda

  10. Q10. Who among the following first used the term 'Swaraj'?

    • A. Mahatma Gandhi
    • B. Dadabhai Naoroji
    • C. Bal Gangadhar Tilak
    • D. Gopal Krishna Gokhale
    Reveal answer

    Answer: B — Dadabhai Naoroji

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.