UP Prelims APO 2018 Set D

UP APO Prelims2018150 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (140 more in the full paper.)

Sample questions from UP Prelims APO 2018 Set D

The first 10 questions of this UP APO Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. The last natural case of Smallpox was reported in 1977 from

    • A. Kenya
    • B. Nigeria
    • C. Somalia
    • D. Vietnam
    Reveal answer

    Answer: C — Somalia

  2. Q2. Viewed from the space, the earth looks mainly

    • A. Blue
    • B. Brown
    • C. Yellow
    • D. Red
    Reveal answer

    Answer: A — Blue

  3. Q3. Match List-I (Substances) with List-II (Use): A. Eosin, B. Cellulose acetate, C. Silver iodide, D. Copper sulphate | 1. Fungicide, 2. Artificial rain, 3. Motion picture films, 4. Red ink. Codes A B C D:

    • A. (a) 1 2 3 4
    • B. (b) 4 3 2 1
    • C. (c) 4 1 2 3
    • D. (d) 1 3 4 2
    Reveal answer

    Answer: B — (b) 4 3 2 1

  4. Q4. The terminal colour bands in a rainbow are

    • A. Blue and Red
    • B. Red and Violet
    • C. Green and Violet
    • D. Yellow and Blue
    Reveal answer

    Answer: B — Red and Violet

  5. Q5. Which one of the following is NOT correctly matched? (Tropical Cyclone - Month and Year): Fani-Apr-May 2019, Bulbul-Nov 2019, Vayu-June 2019, Pabuk-March 2019

    • A. Fani – April-May 2019
    • B. Bulbul – November 2019
    • C. Vayu – June 2019
    • D. Pabuk – March 2019
    Reveal answer

    Answer: D — Pabuk – March 2019

  6. Q6. Which of the following was the main theme of New Delhi World Book Fair, 2020?

    • A. New India
    • B. Gandhi: Writers' Writer
    • C. Kitab Kumbh
    • D. Digital Revolution
    Reveal answer

    Answer: B — Gandhi: Writers' Writer

  7. Q7. Which of the following Countries was designated by UNWTO for World Tourism Day, 2019 celebration?

    • A. India
    • B. Turkey
    • C. United Arab Emirates
    • D. Mexico
    Reveal answer

    Answer: A — India

  8. Q8. On 19th December 2019, which Country has approved Fast Track Visa System to fill vacant posts in its National Health Service by Foreign Doctors and Nurses?

    • A. Brazil
    • B. Britain
    • C. Poland
    • D. USA
    Reveal answer

    Answer: B — Britain

  9. Q9. Who was the youngest woman climate activist to address at COPA-25 held during December 2-13, 2019?

    • A. Greta Thumberg (Sweden)
    • B. Lickypriya Kangujam (India)
    • C. Ridhima Pandey (India)
    • D. Shalvi Sakshi (Fizi)
    Reveal answer

    Answer: B — Lickypriya Kangujam (India)

  10. Q10. Which of the following statements is/are correct? 1. Joint Sitting of Lok Sabha and Rajya Sabha is sanctioned under Article 108. 2. First Joint Sitting was held in 1961. 3. Vice President calls the Joint Sitting of both Houses.

    • A. 1 only
    • B. 3 only
    • C. 1 and 2 only
    • D. 2 and 3 only
    Reveal answer

    Answer: C — 1 and 2 only

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.