UP Prelims APO 2022 Set A

UP APO Prelims2022150 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (140 more in the full paper.)

Sample questions from UP Prelims APO 2022 Set A

The first 10 questions of this UP APO Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. With reference to the Marathas, which statements is/are correct? 1. Administrative system of Shivaji was his own creation. 2. Unlike Ranjit Singh, he took no foreign aid in administration.

    • A. Both 1 and 2
    • B. Only 2
    • C. Only 1
    • D. Neither 1 nor 2
    Reveal answer

    Answer: A — Both 1 and 2

  2. Q2. Pedology is the study of

    • A. Rock
    • B. Disease
    • C. Pollution
    • D. Soil
    Reveal answer

    Answer: D — Soil

  3. Q3. Which country does NOT share its border with the Caspian sea?

    • A. Turkmenistan
    • B. Kazakhstan
    • C. Uzbekistan
    • D. Azerbaijan
    Reveal answer

    Answer: C — Uzbekistan

  4. Q4. Which one is the longest lake of Africa?

    • A. Lake Chad
    • B. Lake Victoria
    • C. Lake Tanganyika
    • D. Lake Rudolf
    Reveal answer

    Answer: B — Lake Victoria

  5. Q5. Which country successfully test-fired the world's most powerful ICBM 'Sarmat' in April 2022?

    • A. United States of America
    • B. Iran
    • C. North Korea
    • D. Russia
    Reveal answer

    Answer: D — Russia

  6. Q6. Which pair is correctly matched? (Chemistry/Physics laws)

    • A. Redox reactions – Reduction only
    • B. Extensive property – Density
    • C. Intensive property – Volume
    • D. Total energy of universe is constant – First law of thermodynamics
    Reveal answer

    Answer: D — Total energy of universe is constant – First law of thermodynamics

  7. Q7. With reference to Pushyamitra Shunga, which statements is/are correct? 1. He killed Brihadrath. 2. He performed twenty Ashvamedha sacrifices after defeating Yavanas.

    • A. Both 1 and 2
    • B. Only 2
    • C. Only 1
    • D. Neither 1 nor 2
    Reveal answer

    Answer: C — Only 1

  8. Q8. The date for adoption of the Constitution mentioned in the Preamble to the Constitution of India is

    • A. 26th January 1950
    • B. 26th November 1949
    • C. 15th August 1947
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: B — 26th November 1949

  9. Q9. Who proposed the resolution on Non-co-operation Movement in Congress session December 1920 in Nagpur?

    • A. Mahadev Desai
    • B. Rajendra Prasad
    • C. C. R. Das
    • D. None of the above
    Reveal answer

    Answer: C — C. R. Das

  10. Q10. Who wrote the Aihole inscription?

    • A. Ushavadata
    • B. Harishen
    • C. Mihirsen
    • D. Ravikirti
    Reveal answer

    Answer: D — Ravikirti

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.