UP-PRE 2023 GK Set C

UP Judiciary (UP PCS-J) Prelims2023150 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (140 more in the full paper.)

Sample questions from UP-PRE 2023 GK Set C

The first 10 questions of this UP Judiciary (UP PCS-J) Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. In which year, Indian Rupee was devalued twice within a month?

    • A. 1992
    • B. 1993
    • C. 1990
    • D. 1991
    Reveal answer

    Answer: D — 1991

  2. Q2. Who among the following is currently Vice-President of International Court of Justice?

    • A. Joan E. Donoghue
    • B. Dalveer Bhandari
    • C. Ronny Abraham
    • D. Kirill Gevorgian
    Reveal answer

    Answer: D — Kirill Gevorgian

  3. Q3. Originally 'Bhagwat Geeta' is part of which Parva of Mahabharat?

    • A. Anushasan Parva
    • B. Drona Parva
    • C. Bhishma Parva
    • D. Shanti Parva
    Reveal answer

    Answer: C — Bhishma Parva

  4. Q4. Which of the following industry is NOT a service sector industry?

    • A. Insurance
    • B. Petroleum Refining
    • C. Education
    • D. Banking
    Reveal answer

    Answer: B — Petroleum Refining

  5. Q5. Under the 'Indecent Representation of Women (Prohibition) Act 1986', how much punishment is prescribed for second conviction?

    • A. Imprisonment upto 2 years and fine upto ₹2000
    • B. Imprisonment upto 3 years and fine upto ₹3000
    • C. Imprisonment upto 1 year and fine upto ₹1000
    • D. Imprisonment for not less than 6 months to 5 years and fine not less than ₹10,000 to ₹1,00,000
    Reveal answer

    Answer: D — Imprisonment for not less than 6 months to 5 years and fine not less than ₹10,000 to ₹1,00,000

  6. Q6. Match List-I (Orbit) with List-II (Distance above Equator) and choose the correct answer: List-I: (A) Polar Earth Orbit (B) Parking Orbit (C) Sun Synchronous Orbit (D) Geo Synchronous Orbit List-II: (1) 700–800 km (2) 35,800 km (3) 500–2000 km (4) 35,785 km

    • A. (A)-2, (B)-3, (C)-4, (D)-1
    • B. (A)-3, (B)-4, (C)-1, (D)-2
    • C. (A)-3, (B)-4, (C)-2, (D)-1
    • D. (A)-4, (B)-1, (C)-3, (D)-2
    Reveal answer

    Answer: C — (A)-3, (B)-4, (C)-2, (D)-1

  7. Q7. Which of the following is NOT correctly matched?

    • A. Sarkhel – Chief of Infantry
    • B. Sadaka – Charity
    • C. Muqaddam – Village Headman
    • D. Barid – Messenger
    Reveal answer

    Answer: A — Sarkhel – Chief of Infantry

  8. Q8. Who is a child under 'The Protection of Children from Sexual Offence Act'?

    • A. Before the Age of 18 years
    • B. Before the Age of 20 years
    • C. Before the Age of 15 years
    • D. Before the Age of 16 years
    Reveal answer

    Answer: A — Before the Age of 18 years

  9. Q9. Which of the following is NOT a component-indicator of measuring Global Hunger Index Score?

    • A. Under-nourishment
    • B. Child Stunting
    • C. Child Wasting
    • D. Infant Mortality Rate
    Reveal answer

    Answer: D — Infant Mortality Rate

  10. Q10. Which of the following committee incorporated for the first time private expenditure on health and education while estimating poverty in India?

    • A. Tendulkar Committee
    • B. Rangarajan Committee
    • C. Lakdawala Committee
    • D. Sen Committee
    Reveal answer

    Answer: A — Tendulkar Committee

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.