UTTARAKHAND CIVIL JUDGE-PRE 2022 Set A

Uttarakhand Civil Judge Prelims2022200 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (190 more in the full paper.)

Sample questions from UTTARAKHAND CIVIL JUDGE-PRE 2022 Set A

The first 10 questions of this Uttarakhand Civil Judge Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Which Article of the UN Charter relates to 'Domestic Jurisdiction'?

    • A. Article 23
    • B. Article 51
    • C. Article 2(7)
    • D. Article 72
    Reveal answer

    Answer: C — Article 2(7)

  2. Q2. International Finance Corporation (IFC) comprises of

    • A. Board of Governors
    • B. Board of Directors
    • C. President and Staff
    • D. All of the above
    Reveal answer

    Answer: D — All of the above

  3. Q3. Uttarakhand Day or State Foundation Day is celebrated on

    • A. November 10
    • B. November 09
    • C. November 11
    • D. November 12
    Reveal answer

    Answer: B — November 09

  4. Q4. As per Insurance (Amendment) Act, 2021 the FDI ceiling limit in the insurance sector has been

    • A. Increased from 50% to 85%
    • B. Decreased from 85% to 54%
    • C. Increased from 49% to 74%
    • D. Decreased from 49% to 34%
    Reveal answer

    Answer: C — Increased from 49% to 74%

  5. Q5. Appointment of retired High Court Judges at the sittings of High Courts is provided in Constitution of India, under:

    • A. Article 224A
    • B. Article 224
    • C. Article 225
    • D. Article 223
    Reveal answer

    Answer: A — Article 224A

  6. Q6. Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Act, 2019, came into effect from which date?

    • A. 31 July, 2019
    • B. 19 August, 2018
    • C. 22 August, 2019
    • D. 19 September, 2018
    Reveal answer

    Answer: D — 19 September, 2018

  7. Q7. Who was the first Woman Judge in the Supreme Court of India?

    • A. Indira Banerjee
    • B. Nagarathna
    • C. Fatima Bibi
    • D. Indu Malhotra
    Reveal answer

    Answer: C — Fatima Bibi

  8. Q8. Justice K.S. Puttaswamy (Retd.) Vs Union of India case was decided by how many judges?

    • A. 5 Judges
    • B. 9 Judges
    • C. 7 Judges
    • D. 11 Judges
    Reveal answer

    Answer: B — 9 Judges

  9. Q9. By which Constitution Amendment, Clause (k) to Article 51A was added?

    • A. The Constitution (86th Amendment) Act, 2002
    • B. The Constitution (42nd Amendment) Act, 1976
    • C. The Constitution (73rd Amendment) Act, 1992
    • D. The Constitution (93rd Amendment) Act, 2005
    Reveal answer

    Answer: A — The Constitution (86th Amendment) Act, 2002

  10. Q10. The Highest Civilian Award, 'Bharat Ratna' was instituted in the year

    • A. 2005
    • B. 1954
    • C. 1947
    • D. 1950
    Reveal answer

    Answer: B — 1954

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.