UTTARAKHAND CIVIL JUDGE-PRE 2023 Set A

Uttarakhand Civil Judge Prelims2023200 questionsPrevious year paper

You'll attempt 10 questions with instant scoring and explanations at the end. (190 more in the full paper.)

Sample questions from UTTARAKHAND CIVIL JUDGE-PRE 2023 Set A

The first 10 questions of this Uttarakhand Civil Judge Prelims paper, with answers and explanations.

  1. Q1. Which of the following was established by the Government of India Act, 1919?

    • A. Council of States
    • B. Lower House
    • C. Dyarchy
    • D. All of these
    Reveal answer

    Answer: D — All of these

  2. Q2. The proceedings under the Maintenance and Welfare of Parents and Senior Citizen Act, 2007 are maintainable at:

    • A. Maintenance Tribunal
    • B. JMIC
    • C. CJM
    • D. Protection Officer
    Reveal answer

    Answer: A — Maintenance Tribunal

  3. Q3. Who was the first Defence Minister of India?

    • A. V.K. Krishna Menon
    • B. Baldev Singh Chokkar
    • C. Swarna Singh
    • D. Jagjivan Ram
    Reveal answer

    Answer: B — Baldev Singh Chokkar

  4. Q4. By which Amendment of the Constitution, the Fundamental Duties were added?

    • A. 42nd
    • B. 86th
    • C. 52nd
    • D. 26th
    Reveal answer

    Answer: A — 42nd

  5. Q5. Supreme Court of India is a court of record under:

    • A. Article 127
    • B. Article 217
    • C. Article 130
    • D. Article 129
    Reveal answer

    Answer: C — Article 130

  6. Q6. Which of the following Article of the United Nations Charter relates to Domestic Jurisdiction?

    • A. Article 2(7)
    • B. Article 23
    • C. Article 3
    • D. Article 4
    Reveal answer

    Answer: A — Article 2(7)

  7. Q7. Author of 'De jure belli ac pacis' is

    • A. Hobbes
    • B. Bentham
    • C. Grotious
    • D. Austin
    Reveal answer

    Answer: C — Grotious

  8. Q8. First Indian Judge of International Court of Justice was:

    • A. Dr. Shashi Tharoor
    • B. Sir B.N. Rau
    • C. Sri Nagendra Singh
    • D. Dr. B.R. Ambedkar
    Reveal answer

    Answer: C — Sri Nagendra Singh

  9. Q9. At present who is the Secretary General of United Nations?

    • A. Ms Amina J. Mohammad
    • B. Antonio Guterres
    • C. Ban Ki-Moon
    • D. Kofi Annan
    Reveal answer

    Answer: B — Antonio Guterres

  10. Q10. Parliamentary Committee means a committee which is:

    • A. appointed by the House
    • B. nominated by the Speaker
    • C. elected by the House
    • D. All of these
    Reveal answer

    Answer: C — elected by the House

Want the full paper? Create a free account or see premium plans.